FARSUND: — Vi vet ikke foreløpig hvor utslippet kommer fra, og det er ikke sikkert vi noen gang finner det ut. Dette er ikke lett, sier avdelingsleder i miljøvernavdelingen i Farsund kommune, Anders Grimnes til fvn.no.

Undersøkte hele kysten

Nå vurderer Grimnes om prøver av oljegriset skal sendes til analyse i et forsøk på å komme nærmere en løsning på mysteriet.

— Dersom vi finner ut hvilken type olje dette dreier seg om kan vi fastslå om dette kommer fra en ballasttank på en båt, eksempelvis, sier Grimnes.

Kommunen har nå undersøkt alle strendene, og det viser seg at sølet først og fremst var konsentrert rundt Østhassel.

— Vi har totalt fjernet et hengerlass med søppelsekker fulle av oljesøl, døde fugler og annet griseri, sier Grimnes.

- I hvilken grad var det vanskelig å få bort sølet?

— Det var seig og fælt, og spesielt på gressområder var det vanskelig å få bort. Heldigvis ligger griseriet helt i strandsonen, slik at restene vi ikke har fått bort vil bli skylt bort av bølgene, forklarer Grimnes.

Vanskelig å gjenkjenne fuglene

Grimnes anslår at mellom 15 og 20 fugler har dødd som følge av oljesølet. Dette inkluderer fugler som Statens naturvernoppsyn har skutt i etterkant.

— Det har tidvis vært vanskelig å se hvilken art det har dreid seg om fordi fuglene har vært så tilgriset, men er snakk om både måker og havhester, forteller Grimnes.

- Hva ønsker du å si til dem som er skyld i utslippet?

— Jeg håper hvertfall at de vil sørge for at det ikke skjer igjen, sier Grimnes, som ikke har opplevd liknende utslipp så lenge han har vært i Farsund kommune.

Avfallet som er samlet sammen er kjørt til godkjent fyllplass for deponering.