Kristiansand: Den 29 år gamle mannen ble dømt for oppbevaring og bruk av metamfetamin, kjøp av amfetamin, kjøring i ruspåvirket tilstand, bruk av hasj og amfetamin, naskerier, fartsoverskridelse og for ikke å ha stoppet for politiet ved trafikkontroll.

Kristiansand tingrett, som bestod av dommerfullmektig Solveig Birgitte Moe og meddommerne Kjell Vidar Bomann og Ragnhild Kvarenes Eggen, fant at samfunnsstraff i 250 timer var passende. I tillegg må den domfelte betale 10.000 kroner i bot. Han mistet også førerretten i fem år.

Retten har i straffeskjerpende retning ved straffeutmålingen lagt vekt på at det dreier seg om store kvanta metamfetamin. Tilfellet ligger i grensen mot grov narkotikaforbrytelse. Retten legger til grunn tiltaltes forklaring om at stoffet kun var til eget bruk, men finner likevel at mengden medfører betydelig spredningsfare. Det er videre skjerpende at stoffet hadde en meget høy styrkegrad.

I stedet for ubetinget straff valgte tingretten samfunnsstraff.

«Ved straffereaksjon legges det avgjørende vekt på at tiltalte er i en rehabiliteringssituasjon. Tiltalte er for tiden innlagt til gruppebehandling ved Sørlandet sykehus, avdeling for rus og avhengighetsbehandling i Kristiansand. Han har allerede gjennomført primærbehandling i noe som kalles basis og er nå overført til gruppebehandling ved Rehabiliteringsposten. Her gjennomfører han gruppeterapi og undervisning hver dag. Han får også hjelp til å ordne med praktiske forhold som gjeld og boligsituasjon. Planen er at han skal være på denne posten i 4 måneder, og således utskrives medio april. Etter dette vil han bli overført til poliklinisk ettervern i 11 måneder.

Tiltalte har nå vært rusfri i 3 måneder og fremstår om meget motivert. En terapeut forklarte for retten at tiltalte har stor innsikt i sitt rusproblem og at han har fulgt opp programmet på rehabiliteringsposten på en god måte. Tiltaltes rehabilitering synes således å være av fast og substansiell karakter, med gode muligheter for å lykkes.

Etter rettens oppfatning kan selv en kortere ubetinget fengselsstraff sette tiltaltes rehabilitering i fare. Det vises til at det erfaringsmessig er narkotika i sirkulasjon i norske fengsler og at tiltalte vil komme i kontakt med personer fra rusmiljøet som ikke er motivert for behandling».