KRISTIANSAND: — Jeg vet at det har skjedd på skolen, og at det i det hele tatt finnes her er et stort problem, sier elevrådsleder på Kvadraturen videregående skole, Margot Brinchmann.

— I fjor ble elevrådet bedt av ledelsen om å snakke med de tillitsvalgte om dette, men det er vanskelig å sette i gang tiltak overfor folk som er på din egen alder, sier hun.

— Jeg har ikke hørt om det, men kan godt tro at det er utbredt på vår skole, sier elevrådsleder på Tangen videregående skole, Henrik Dahl Jahnsen.

Følges i butikken

Ledelsen på begge skolene bekrefter at det hender det foregår kjøp og salg av narkotika i friminuttene.

— Vi har ruslangere som oppsøker miljøet og tilbyr stoff. Elevkontaktene våre er bevisste på det, og følger blant annet elevene i butikken. Vi har to store videregående skoler i sentrum, da blir de utsatt for de forholdene sentrum har, sier Karin Løvgren Stenersen, avdelingsleder for formgiving ved Tangen videregående skole.

— En av utfordringene på Tangen er at det er mer folk i området som ikke hører til skolemiljøet. Det fører til et stort påtrykk fra den alminnelige mannen i gata og også tablettsalg og andre rusmidler. Jeg tror en det er mer her enn på skoler som ligger utenfor sentrum, sier rektor Brit Hellum ved Tangen videregående skole.

Politi

  • Elevene er lett tilgjengelige på skolen her, og kjøper og selger finner hverandre kjapt, sier Øyvind Grov, koordinator for rådgivningstjenesten ved Kvadraturen videregående skole.

  • Vi er veldig obs på stoff og har tett kontakt med forebyggende enhet i politiet. De patruljerer i skolegården med ujevne mellomrom, både i uniform og i sivil. Hvis det er omsetning i skolegården eller at elever er ruset, gir vi beskjed til politiet umiddelbart. Rus er ikke forenlig med undervisningen vi driver, sier Grov.

— Vi har også assistenter som er i miljøene våre og er obs på ting som foregår. De er aktive i forhold til å ha kontakt med elever, men skal ikke være angivere, sier Grov.

Han mener noe av problemet er den store ansamlingen av ungdommer i sentrum.

— Jeg synes det er politisk galskap å ha to videregående skoler og 2500 ungdommer i sentrum i stedet for å spre skolene ut i bydelene, sier Grov.

De to elevrådslederne kunne tenke seg bedre kontroll på skolen.

— Det burde være strengere vakthold. Det burde ikke være slike ytre påvirkninger i friminuttene, sier de.

Rektor ved Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG), Eva Bergh, mener det er likegyldig om skolen ligger i eller utenfor sentrum når det gjelder stoffproblemer.

— Det er ikke så stor forskjell på Lund, Vågsbygd og sentrum, mener hun.

— Det kan være at elevene ikke avviser tilbudet om stoff i tilstrekkelig grad og at det er derfor det blir et problem. Hvis ikke elevgrunnlaget er interessert i det, får det heller ikke grobunn, mener Bergh.

— Men er elevene så forskjellige på Tangen og KKG?

  • Det vet jeg ingenting om, og jeg tror ikke det finnes noe enkelt svar på dette, sier hun.

Eva Bergh har tidligere vært rektor på Kvadraturen videregående skole.

— Elevgruppen der er mer sammensatt, både med tanke på utdanningsprogram og alder. Jeg er overbevist om at de beste skolene har elever av alle slag, men jeg tror de det er flest av vil prege skolemiljøet, sier Bergh.

Rektor ved Vågsbygd videregående skole, Åse Lill Kimestad, kjenner ikke til problematikken.

Politiet passer på

— Omsetningen av stoff har ikke med skolens beliggenhet å gjøre, men om elevene som går der omsetter stoff, sier Hans Martin Skovly, politioverbetjent i forebyggende avsnitt ved Kristiansand politistasjon.

Han sier de har tett samarbeid med de videregående skolene i Kristiansand angående kjøp og salg av narkotika.

— Det er mye kreative løsninger, og det blir omsatt i skolegården, på toalett eller i skogholt i nærheten av skolen, sier han.

Skovly sier de vet det foregår omsetning av narkotika på de videregående skolene, men at det er sjelden politiet avdekker konkrete saker som går på salg.

— Vi har kjernegrupper som fokuserer på dette på alle skolene, og vi patruljerer også innom skolene, sier Skovly.