KRISTIANSAND: - Familien har fått bekreftet at Tone Ilebekk havnet uforskyldt oppi en situasjon, og ønsket å hjelpe avdøde Hassan, sier Westbye til Fædrelandsvennen.

Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ble drept i skolegården ved Wilds Minne skole mandag ettermiddag. Onsdag morgen opplyste politiet at en 15 år gammel gutt har innrømmet begge drapene, og er pågrepet og siktet for dette.

– Kom ikke opp i slagsmål

Tone Ilebekk har ikke hatt noen relasjon til siktede og Jakob Abdullahi Hassan.

– For politiet fremstår Tone Ilebekk som et tilfeldig offer, opplyser kriminalsjef Terje K. Skaar til Fædrelandsvennen torsdag.

– Har siktede sagt dette selv i avhør?

– Vi har holdepunkter for det ut fra hans forklaring, men også ut fra andre opplysninger, sier Skaar.

Tone Ilebekk skal ikke ha sett drapet på Jakob.

– Vi har ikke holdepunkter for å si at Tone Ilebekk kom opp i et slagsmål, sier Skaar.

Tove Karlsen Westbye er bistandsadvokat for Tone Ilebekks pårørende. Foto: Reidar Kollstad

Tobarnsmor

Tone Ilebekk var gift og mor til to barn. Hennes familie fikk vite om pågripelsen ved midnatt natt til onsdag.

– Familien hennes fikk beskjed om pågripelsen ved midnatt i går kveld. De er selvfølgelig lettet over at det er kommet en erkjennelse og at det ikke gikk lengre tid, opplyste Westbye til Fædrelandsvennen onsdag.

Gikk tur med hunden

Ilebekk gikk tur med hunden sin etter at hun hadde sluttet på jobb mandag ettermiddag. Hun hadde hatt tidligvakt i Lund Barnehage, hvor hun jobbet som assistent.

48-åringen var høyt elsket av både barn, foreldre og ansatte.

– Vi var 11 ansatte - nå er vi 10. Jeg vil si Tone var den beste av oss. En trygg favn som foreldre trygt kunne overlate barna til, sa daglig leder Kristin Alfsen i Lund barnehage til Fædrelandsvennen.

Tilsto dobbeldrap

I ett døgn jaktet store politistyrker på gjerningspersonen. Tirsdag kveld ble en 15 år gammel gutt brakt inn til vitne-avhør.

I avhøret ble han forelagt siktelsen, og da tilsto han å ha drept både Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14). Tilståelsen ble gitt uten at han hadde forsvarer tilstede.

Politiet gikk først ut med informasjon om den pågrepne gjerningsmannen onsdag morgen.

Her ivaretar politibetjenter hunden til Tone Ilebekk, som hun var ute og luftet da hun ble drept. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Rykteflom

Onsdag ettermiddag gikk ordfører Harald Furre i Kristiansand ut og ba folk stoppe med ryktespredning og spekulasjoner.

Han forklarte at navngitte personer blir utpekt som mulige gjerningsmenn etter dobbeltdrapet, selv om 15-åringen har forklart at han var alene om det.

– Politiet er svært tydelig på at det ikke er grunn til å tro at det finnes flere gjerningspersoner. Det er en bølge av rykter i sosiale medier og vi anmoder om at folk roer seg ned, sa Furre til Fædrelandsvennen.

Dobbeltdrapet skjedde i skolegården til Wilds Minne skole på Lund. Foto: Magnus Nødland Skogedal