- For oss har det alltid hett Tofdal. Jeg ville jo ikke dø dersom navnet ble endret til Topdal, men rett skal være rett, sier Arne Holte (70) til Fædrelandsvennen.

Holte bor nå på Bleget ved Fagerholt, men har røttene sine i Tveit. Det har også Ingrid Lunøe-Nielsen (66).

- Topdal er liksom den forfinede måten å uttale navnet på, sier Lunøe-Nielsen.

Onsdag møtte rundt 30 personer opp på Hamresanden for å markere at fjorden bak dem heter Tofdalsfjorden og ikke Topdalsfjorden. Initiativtaker var Beint Foss i Tveit historielag, som i fjor fikk Statens Kartverk med på å gjøre Tofdalsfjorden til den offisielle stavemåten.

- Vi ønsker å vise at det ikke bare er en liten klikk fra Tveit som ønsker å beholde navnet Tofdal, sier Foss.

Har startet historielag

Navnevedtaket har skapt sterke reaksjoner blant de som aldri har hørt om Tofdalsfjorden. På tidligere kart har det stått Topdalsfjorden og nyere navn som Topdalsveien har fått Top— og ikke Tof- som forstavelse.

Rolf Bakken, som har klaget på fjorårets navnevedtak, er ikke spesielt imponert over motstanderne. Fredag skal klage- nemnda for stedsnavnsaker ta stilling til saken.

-  Jeg synes det er greit at de som bruker Tof skal få lov til det, men ser ingen grunn til å forandre navnet som har blitt brukt i mange hundre år. Det er en liten gruppe som sier Tof, men nesten alle rundt Kristiansand bruker Top. Hva blir det neste? Skal Lund hete Lond, sier Bakken.

Han har sammen med et par andre nå startet et konkurrerende historielag på Facebook, som i skrivende stund har 122 tilhengere.

- Det er kun digitalt, sier Bakken.

- Kommer du til å si Tofdal dersom vedtaket blir stående?

- Nei, er du stein gal. Det kommer jeg aldri til å gjøre, sier Bakken.

Lond og Christianssand?

Kartverkets vedtak ble støttet av navnekomiteen i Kristiansand. Leder av komiteen, Harald Sødal, er klar på at det riktige navnet er Tofdal.

- Vi har hatt kontakt med Språkrådets Sylfest Lomheim og andre som er klare på at det heter Tofdal. Alle de historiske lagene støtter Tofdal. Selv om det har stått Topdal på kartene i alle år, så har Tofdal levd videre. Det er ganske ubegripelig, sier Sødal.

- Hva med andre navn? Bør Lund hete Lond og Kristiansand Christianssand?

- Lund har aldri vært noe annet enn Lund, selv om mange uttaler det som Lond. Dette med Christianssand har det aldri kommet noe initiativ til. Byttet til Kristiansand skjedde dessuten for mange år siden, sier Sødal.