— Denne saken handler om frykten for spredning av masseødeleggelsesvåpen. Saksøker har vært involvert i en kunnskapsoverføring til Kina som gir grunnlag for utvisning, sa Ingrid Skog Hauge i sitt innledningsforedrag mandag.

Skog Hauge representerer Justisdepartementet i rettssaken som startet mandag. Rettssaken skal avgjøre om utvisningen av to UiA-forskere er gyldig.

- Vi mener at bidraget fra forskerne ved UiA har vært nyttig for utviklingen av våpen-teknologi i Kina. Det er essensen i saken, sier Skog Hauge til Fædrelandsvennen.

Aase Karine Sigmond (t.v.) er oppnevnt som særskilt prosessfullmektig som skal representere UiA-forskerne i den hemmelige delen av rettssaken.

Vil tilbake til GrimstadI januar ble en 39 år gammel professor og en 29 år gammel doktorgradsstipendiat utvist fra Norge etter at Politiets sikkerhetstjeneste kom fram til at de var en fare for den nasjonale sikkerheten. Den iranskfødte 39-åringen, som nå er tysk statsborger, hadde da bodd og jobbet i Grimstad i sju år.

— Han samarbeider fremdeles med Universitet i Agder og er i full aktivitet som internasjonal forsker. Sånn sett har utvisningen liten praktisk betydning. Men han ønsker å komme tilbake til UiA, hvor han trivdes og hadde god oppbakking av sine kolleger, sier advokat Arild Humlen, som representerer 39-åringen.

39-åringen avviser at han har bidratt til utvikling av rakett-teknologi, slik PST har kommet fram til.

- Det viktigste for min klient er å bli renvasket for beskyldningen om å ha vært involvert i utvikling av teknologi til militære formål. For ham er dette helt ubegripelig. Det skader hans renommé som forsker og hans videre akademiske karriere, sier Humlen.

39-åringen og den 29 år gamle stipendiaten fra Kina har saksøkt den norske stat i håp om å få kjent utvisningsvedtaket ugyldig. 39-åringen fulgte forhandlingene via Skype og skal forklare seg senere i uka. 29-åringen, som nå oppholder seg i Kina, skal også avgi forklaring.

Paper: Denne plakaten viser forskningen som professoren og den kinesiske stipendiaten samarbeidet om. Foto: Valerie Kubens

— Ikke militært formålPST og Justisdepartementet har vist til at de to forskerne er oppført som medforfattere på tre-fem forskningsartikler skrevet av forskere i Kina. Artiklene inneholdt teoretiske matematiske modeller om supersoniske raketters styring og bevegelsesmønster.

— Dette er et fagfelt av stor sivil interesse. Min klients handlinger har ikke bidratt noe til noe som kan utnyttes militært. Det er heller ikke påvist at det eksisterer noen trussel mot Norge fra Kina, fremholdt advokat Humlen i retten.

Han la vekt på at 39-åringen er på et langt lavere akademisk nivå enn kinesiske forskere innen dette fagfeltet.

- Hvis det er overført kunnskap har denne gått fra Kina til Norge og ikke motsatt, sa Humlen.

Justisdepartementet legger på sin side mest vekt på at de to forskerne har samarbeidet med forskere som har en åpen tilknyting til utvikling av våpenteknologi, blant annet at 29-åringen har sin utdannelse fra et institutt som samarbeider med det kinesiske forsvaret.

— Det er selve forskningssamarbeidet som er det viktigste momentet i PSTs trusselvurdering, sier Skog Hauge til Fædrelandsvennen.

De to utviste har bidratt til artikler om scramjet-teknologi, som kan brukes til raketter og fremtidens fly. Her ser vi en kunstnerisk fremstilling av scramjet-flyet Boeing X-51 «WaveRider<b>»,</b> et eksperimentelt, ubemannet fjernstyrt fly designet av Phantom Works på oppdrag fra USAs flyvåpen. Målet er at flyet skal tilbakelegge turen London - New York på 60 minutter. Foto: US Air Force Research Laboratory, hentet fra Wikimedia Commons Foto: US Air Force Research Laboratory, hentet fra Wikimedia Commons

Får ikke reise til SchengenDen 29 år gamle kineseren er i motsetning til 39-åringen ilagt et varig innreiseforbud fra alle land tilknyttet Schengen. Det opplyser kineserens advokat, Nils Anders Grønås, til Fædrelandsvennen.

— Som forsker begrenser det jo hans fremtidige jobbmuligheter. Han får heller ikke deltatt på konferanser eller bidratt på konferanser i noe Schengen-land, sier Grønås.

Artiklene som de to forskerne har bidratt til handler om neste generasjons motorer, som heter «scramjet». Dette er en teknologi som er tenkt brukt i romfartøy, raketter og på sikt også i sivil flytrafikk.

Utvisningsvedtaket fra Justisdepartementet bygger på opplysninger fra PST og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). PST har konkludert med at forskerne gjennom de aktuelle artiklene har bidratt til utvikling av kryssermissiler i Kina, noe som er i strid med eksportregelverket.