Johan Gjesdal trente med "Frokostklubben 06" da hjerteinfarktet inntraff. Her er han sammen med Stein Bergstøl (fra høyre), Ragnar Juell, Per Leonard Nilsen, Ole Ragnar Olsen og Johan Kobbeltvedt. Foto: Kjartan Bjelland
Johan Gjesdal tilbake i garderoben hvor dramatikken utspant seg onsdag 8. april. Foto: Kjartan Bjelland
Dette er grafikk over intervalløkta til Johan Gjesdal bare minutter før hjerteinfarktet. Den viser at pulsen steg og sank akkurat slik den pleier. Foto: Kjartan Bjelland
Johan Gjesdahl må ta det litt rolig de første par månedene, deretter kan han trene mer eller mindre som før Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg er så takknemlig til både Elixia og til de andre som hjalp meg. Jeg er så heldig at det skjedde akkurat her. De bidro til å redde livet mitt, sier Johan Gjesdahl.

Vi treffer 52-åringen på treningssenteret hvor den grusomme opplevelsen inntraff onsdag for snart tre uker siden. Han var på morgentrening med «Frokostklubben 06», som de kaller seg, og intervall på spinnigsykkel sto på programmet. Gjesdahl følte seg i helt normal form, og hadde ingen problemer med å presse pulsen opp i rundt 90 prosent av makspuls på de seks intervalldragene.

Johan Gjesdal trente med "Frokostklubben 06" da hjerteinfarktet inntraff. Her er han sammen med Stein Bergstøl (fra høyre), Ragnar Juell, Per Leonard Nilsen, Ole Ragnar Olsen og Johan Kobbeltvedt. Foto: Kjartan Bjelland

Fikk dødsangst

Først i garderoben startet dramatikken.

— Idet jeg går mot dusjen, opplever jeg et blodtrykksfall og det begynner å svimle for meg. Jeg ba en om å ringe 113, men han kunne ikke skjønne at det var nødvendig for det virket ikke som det var så alvorlig. Men det sa jeg at «det må han, for nå får jeg hjerteinfarkt». Da jeg la meg ned, kom dødsangsten for fullt og jeg følte at jeg ble kvalt. Jeg frøs som ei bikkje ettersom jeg ikke hadde noen blodsirkulasjon, sier advokaten. Han holdt seg bevisst gjennom de 55 minuttene hvor han kjempet for livet sitt.

Johan Gjesdal tilbake i garderoben hvor dramatikken utspant seg onsdag 8. april. Foto: Kjartan Bjelland

Derfor fikk han også med seg alt som skjedde.— Personalet og treningskamerater gjorde alt rett. De fikk lagt meg i stabilt sideleie, de puttet varme klær og håndklær rundt meg. Og, ikke minst, de forholdt seg veldig rolige og de holdt motet mitt oppe. Akkurat dét er veldig undervurdert, sier Gjesdahl, som selv bannet og skrek både i smerte og over prosessen som han opplevde tok fryktelig lang tid.

Fikk blodpropp

På sykehuset i Arendal viste det seg at årene var 100 prosent tette. Legen fikk åpnet dem opp, men dramatikken var bare midlertidig over. For et kvarter senere fikk han blodpropp, og også den var ifølge lege Slobodan Calic livstruende. Men hjertespesialisten visste råd, og reddet livet hans.

Dette er grafikk over intervalløkta til Johan Gjesdal bare minutter før hjerteinfarktet. Den viser at pulsen steg og sank akkurat slik den pleier. Foto: Kjartan Bjelland

Etter spinningøkta nå på fredag, var Gjesdahl fortsatt evig takknemlig til dem som hjalp ham.— Det var en veldig sterk opplevelse. Jeg tenker på det ennå. Helt fantastisk, sier han.

Han ante ingenting om tette årer, men visste at familien hadde en genfeil og at han derfor var disponert for hjerteproblemer. En av brødrene døde for tre år siden, mens en annen falt om på en parkeringsplass i Tyskland for bare tre uker siden.

— Det går bra med han nå. Men nå skal min tredje bror få full overhaling av hjertet, understreker Gjesdahl.

- Alle skal ha førstehjelpskurs

Selv har han helt siden han ble klar over genfeilen for 10-15 år siden, testet både kolesterol og blodtrykk jevnlig. I tillegg til å trene seks-sju timer gjennomsnittlig i uka året rundt.

— Først og fremst har jeg trent for å ta vare på helsa, ikke for å bli god. Det har vært mer en spinnoff-effekt. Og så er det et veldig hyggelig miljø her, sier Gjesdahl. Han har en uhyre sterk sjetteplass fra klassen sin i Birkebeinerrittet for to år siden.

Rekorden hans der er 2,58, og tre ganger har han syklet de 212 kilometrene i Kristiansand-Hovden på 5,23. — Jeg kjenner ikke mange andre som er i så god form som Johan. Han er ikke bare sprek, han også stor peiling på det han driver med. Det er det som gjør dette så spesielt. Han var det siste medlemmet i verden jeg hadde trodd skulle bli utsatt for hjertetrøbbel, sier Bente Vatneli, daglig leder for Elixia Kristiansand.

Hun forteller at samtlige 120 ansatte i Kristiansand har vært gjennom førstehjelpskurs, og at de har hjertestarter tilgjengelig på alle sentre.

— Min filosofi er at dersom det skjer noe, så skal vi alle fall prøve. Jeg er nøye med at alle våre ansatte årlig skal gjennom et kurs. Senest i mars hadde vi det siste. Jeg er veldig stolt over hvordan vi håndterte situasjonen, sier Vatneli.

- Viktig at treningssentrer kan førstehjelp

Hjertespesialist Slobodan Calic, som reddet livet til Johan Gjesdahl på sykehuset i Arendal, roser innsatsen som ble lagt ned på treningssenteret.

Johan Gjesdahl må ta det litt rolig de første par månedene, deretter kan han trene mer eller mindre som før Foto: Kjartan Bjelland

— Den var kjempeflott. Det er veldig viktig at de som jobber der, kan førstehjelp. I dag er det en trend at mange som trener, åpenbart er blant dem som har en skjult sykdom. Da må de som jobber der kunne gi førstehjelp og sørge for frie luftveier, sier Calic. Han mener at i alle fall alle store treningssentrer må ha hjertestarter tilgjengelig.- Hva betydde det for Gjesdal at han var i så god form da det inntraff?

— Det var veldig positivt. Takket være dét kommer han seg mye fortere, og skaden på hjertet blir ikke så stor. Fremover kan han både leve og trene mer eller mindre som han gjorde før infarktet, sier hjertespesialisten.

Kompetanse om livredding er ikke et bransjekrav

Det er ikke et krav, men Virke Trening anbefaler alle ansatte ved landets treningssentre om jevnlig å gå på hjertestarterkurs.

— Vi anbefaler at alle ansatte har kompetanse i det. Det hjelper ikke å ha en hjertestarter på senteret om de ansatte ikke vet hvordan de bruker den, sier Anne Thidemann.

Hun er direktør i bransjeenheten Virke Treningi hovedorganisasjonen Virke. Organisasjonen setter ikke et bransjekrav om kunnskap i livredding.

Thidemann mener derimot at treningssentrenes ansatte bør holde førstehjelpskompetansen ved like gjennom systematiske øvelser.

— Førstehjelp er en ferdighet, man er ikke utlært hvis man har vært på kurs, kunnskapen må repeteres jevnlig, sier direktøren.

Kurs hvert år

Spicheren treningssenter sender pålegger alle sine ansatte om å gå på nytt hjertestarterkurs hvert år. I tillegg til oppfriskningskurs i livredding.

— Kunnskap om dette er veldig viktig. Det er dårlig reklame om noen stryker med på grunn av vår inkompetanse, derfor må vi sikre at kunnskapen er i boks. Det er ikke noen god følelse å føle at man ikke strekker til i forbindelse med livredding, spesielt med tanke på at vi også har en svømmehall, sier Kristian Jøranson, leder for helsestudio ved Spicheren Kristiansand.

Treningssenteret har én hjertestarter tilgjengelig på senteret sitt.

Krav om én opplæring

Fresh Fitness i Kristiansand sender også alle sine ansatte på hjertestarterkurs.

— Vi pleier å gjøre det én gang i året, og ønsker at alle skal ha tatt kurset minst én gang. I tillegg har vi hjertestartere på begge sentrene. Det er absolutt viktig for oss at de ansatte har kunnskap om livredding, sier senterleder Kenneth Olsen.