Ved 17-tiden søndag ble gaupa felt av to skudd på kloss hold etter at den hadde gått ut på tynn is i Herefossfjorden i Birkenes.

— Det stemmer det, den er felt. Den lå på isen en stund, men da vi kom borti med båten brakk isen, og den forsvant ned i dypet. Veldig kjedelig. Så nå prøver vi å få den opp med en dregg, forteller et medlem av jaktlaget i Herefoss til Fædrelandsvennen.

38-åringen ønsker å være anonym, av frykt for represalier fra dyrevernere. Det manglet ikke på reaksjoner sist de felte det storvokste kattedyret, i 2009. ## - Felt med ett skudd

Lørdag smalt det i Hægebostad.

— Det var en ung hanngaupe som ble felt med ett skudd, og jaktlaget har gjort en god jobb, opplyser assisterende rovviltansvarlig i Statens Naturoppsyn, Kristian Eiken Olsen til Fædrelandsvennen.

Den tillatte gaupejakten startet 1. februar og slutter 31. mars, og før denne gaupen ble felt er det ikke skutt gaupe verken i Aust- eller Vest-Agder i 2015.

Jaktleder Arne Neset i Hægebostad kommune var ansvarlig for laget som felte dyret:

- Selvfølgelig må vi akseptere at folk kan være både for og mot gaupejakt, men så lenge jakta foregår på en ryddig og grei måte, bør ikke kritikken rettes mot oss, sier jaktleder Arne Neset i Hægebostad. Foto: Espen Sand

— Vi fikk nyss om gaupespor i Lyngdal fredag, og vi var fem mann som startet sporingen ved 07-tiden lørdag morgen, forteller han til Fædrelandsvennen.Sporene krysset heia til Hægebostad, og hundefører fulgte de nyeste sporene ved bruk av hund fordi det til tider var vanskelige snøforhold. Ved 13-tiden var de nokså sikre på hvor dyret befant seg.

Felt på Gysland

Kort tid senere ble gaupen felt med ett skudd på Gysland.

- Det skjedde på en ryddig og grei måte, og vi varslet slik vi skulle, opplyser Neset.

Neset og hans jaktlag ble for to år siden kraftig kritisert etter at en gaupemor med to unger ble felt på Snartemo. De ble møtt med beskyldninger om at de var både hjernedøde og blodtørstige cowboyer.

Vi driver human jakt så langt det lar seg gjøre.

Denne stormen har stilnet nå:

— Vi driver human jakt så langt det lar seg gjøre, og kritikken bør ikke rettes mot jegere som utøver en lovlig jakt bestemt av direktoratet, sier han.

For og mot jakt

— Selvfølgelig må vi akseptere at folk kan være både for og mot gaupejakt, men så lenge jakta foregår på en ryddig og grei måte, bør ikke kritikken rettes mot oss, sier han.

- Hvorfor driver dere gaupejakt?

— Som med all annen jakt dreier det seg om forvaltning av dyr. Man jakter ikke elg fordi man er elghater. Vi tar ut de dyrene forvaltningsmyndighetene tillater, sier Neset som har drevet gaupejakt siden 1990-tallet.

I år har det for øvrig ikke vært noe å kritisere heller, for lørdagens dyr er det første som er observert i kommunen:

— Vi har sporet hver helg siden jakta begynte, men det har vært dårlige snøforhold langs kysten, forklarer Neset.

Ingen i Aust-Agder

I Vest-Agder er det såkalt kvotefri gaupejakt, der det ikke er noe tak på antall dyr som kan felles.

— Det ble felt én gaupe i 2014 også, opplyser Kristian Eiken Olsen som er assisterende rovviltansvarlig for Rogaland og Agder.

I 2013 ble det felt fire, i 2012 tre og i 2011 bare én gaupe i Vest-Agder. I Aust-Agder er det ikke skutt noen gauper i år, og i fjor var det én som måtte bøte med livet.