— Vi skal se på grillen for å danne oss et inntrykk av hvordan stedet så ut før ulykken skjedde, og også for å bli vist hvordan grillen fungerer, sier seniorrådgiver Snorre Nordstrand, seniorrådgiver i Arbeidstilsynet.

Mandag var Arbeidstilsynet på plass i Dyreparken for å starte undersøkelsene av gassgrillen som lørdag tok livet av en 22 år gammel sesongansatt i parken.

Politiet har konkludert med at mannen somomkom ble truffet av en hengslet jerndør da grillen eksploderte. Ulykken skjedde i forbindelse med oppstart av grillen, men årsaken til at den gikk i lufta, er foreløpig uklar. I Dyreparken er området der grillen sto, sperret av med gjerder og presenninger mandag ettermiddag.

Seniorrådgiver Snorre Nordstrand og senioringeniør Odd Johannessen i Arbeidstilsynet foretar undersøkelsene på ulykkesstedet. Foto: Eirin Margrethe Fidje

— Vi kommer nok til å holde på her i flere dager før vi kan begynne på rapporten. Vi må avvente de tekniske undersøkelsene for å kunne slå fast om grillen var i orden da ulykken skjedde, og for å finne årsaken til ulykken. I tillegg skal vi føre tilsyn og se til at arbeidsbetingelsene er overholdt og at de ansatte har fått opplæring i sikker bruk, sier Nordstrand.

- Ingen liknende ulykker

Snorre Nordstrand og senioringeniør Odd Johannessen i Arbeidstilsynet opplyser at de ikke kjenner til liknende ulykker med gassgrill. Heller ikke Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) kjenner til tilfeller av gasseksplosjoner i grill. Grillen som eksploderte lørdag er en tilhengergrill, og har vært i bruk i Dyreparken siden 2011.

Per Arnstein Aamot, administrerende direktør i Dyreparken, er preget av helgens hendelser Foto: Eirin Margrethe Fidje

Administrerende direktør i Dyreparken, Per Arnstein Aamot, forteller at det aldri før har vært liknende hendelser knyttet til ulykkesgrillen.

— Vi har ikke hatt liknende problemer tidligere. Denne grillen er den eneste av sitt slag i parken, og er nå tatt ut av drift. Den vil ikke bli tatt i bruk igjen i løpet av denne sesongen, sier Aamot.

Tøft møte med ansatte

Bak ham henger en rosebukett festet i gjerdet som skiller ham og området hvor grillen sto. Mandag holdt ledelsen i Dyreparken allmøte for å informere de ansatte om tragedien. Aamot forteller om et arbeidsmiljø i sorg.

— Møtet med de ansatte var tøft og følelsesladet. Mange av de ansatte hadde ikke vært på jobb i helga, og har selvsagt mange spørsmål. Jeg opplever likevel at de vet at parken tar sikkerhet på alvor, og at de fortsatt føler seg trygge på jobb. Historikken vår viser jo også at Dyreparken hele tiden har vært en trygg park å jobbe i. Dette er det første dødsfallet i Dyreparkens historie, sier Aamot.

Dyreparken er midt i sin travleste årstid, og har rundt ett tusen sesongansatte arbeidere i parken. Eksternt krisepersonell har også blitt hentet inn for å bistå de ansatte.

Arbeidstilsynet satte mandag i gang arbeidet med å undersøke ulykkesstedet. De forventer at arbeidet vil ta flere dager. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Ingen så ulykken

Politiet har også gjort tekniske undersøkelser på ulykkesstedet. Frode Smith, politiførstebetjent i Kristiansand-politiet, opplyser at ingen har sett selve hendelsen.

Politiet bygger sin vurdering på funn på stedet, og forklaringer fra vitnene som kom til.

— Det er altfor tidlig å si om det var noe feil med grillen, sier Smith.