— Jeg er litt nervøs og veldig spent. Tenk - jeg skal reise verden rundt samtidig som jeg går på en god skole!

Ragnhild Granfeldt (17) er en av fem norske ungdommer som deltar på det første kullet med internasjonale elever som skal seile jorda rundt med fullriggeren Sørlandet.

- Det er en gammel drøm som går i oppfyllelse når fullriggeren nå gjenoppstår som skoleskip. Det ligger i skipets DNA, og vi har jobbet målrettet de siste fem årene med å få dette til, sier direktør Per Filip Sommerstedt i stiftelsen Fullriggeren Sørlandet.

Her blir Ragnhild Granfeldt ønsket velkommen om bord i fullriggeren av rektor, kanadiske Terry Davies. – Dette er motiverte og modige ungdommer, lyder attesten fra Davies. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Tirsdag stevnerlandsdelens flaggskiput fra sin faste plass ved kai 6 og returnerer ikke til Kristiansand før om to år.Som første Nord-Europeiske skoleskip er den 88 år gamle damen klar for å gjennomføre en jordomseiling som omfatter rundt 40 havner i like mange land.

Eventyrlysten

Ragnhild Granfeldt er ikke i tvil om hva hun er mest spent på:

— Å møte de andre ungdommene! Vi skal jo bo tett på hverandre i ett år, smiler 17-åringen.

Hun beskriver seg selv som positiv, omgjengelig og god til å samarbeide.

- Jeg liker mennesker og er interessert i andre kulturer. Jeg vil ut og oppleve verden og kan godt tenke meg å jobbe internasjonalt, forteller hun.

Med hva, vet hun ennå ikke.

— Det er blant annet det jeg skal bruke dette året til å finne ut av, sier Ragnhild Granfeldt.

- Unikt skoleår

Midtveis i løpet, altså etter ett år, kan elevene velge om de vil ta ett år til. Kapasiteten er 55, men i oppstartsåret er de kun 20 elever.

- Vi hadde selvsagt håpet på et høyere antall, men her bygger vi stein på stein, sier Per Filip Sommerstedt i stiftelsen Fullriggeren Sørlandet.

Direktøren har grublet lenge på hvordan det historiske skipet kunne bli relevant i vår tid, når Norge ikke lenger har behov for å utdanne unge til maritim sektor.

Direktør Per Filip Sommerstedt i stiftelsen Fullriggeren Sørlandet sier det er en gammel drøm som går i oppfyllelse når skipet igjen blir skoleskip for ungdommer. – Dette skal ikke være en eliteskole for rikinger, sier Sommerstedt. Foto: Arkivfoto Lars Hoen

Svaret på grubleriene kom etter at skipet i fire skoleår var utleid til en kanadisk skole. — Da oppdaget vi at det var både marked og behov for en utdannelse som gir noen dimensjoner og perspektiver vanlige skolebøker og skolegårder ikke gir, sier Sommerstedt.

Han trekker fram kombinasjonen akademiske og personlige utfordringer, praktiske ferdigheter, feltstudier i 40 land, og fellesskapet livet om bord på skipet gir som unikt.

— Når man lever tett på andre i 315 dager, gjør det noe med deg som menneske. Man blir litt nakne for hverandre, og bygger opp en ekte trygghet og selvtillit, mener Sommerstedt.

De to årene tilsvarer 2. og 3. året på videregående skole, men den faglige lista er lista er lagt høyt. Skolen følger et såkalt AP-program, som står for Advanced Placement studies, og fagkretsen tilsvarer et IB-studium (International Baccalaureate).

350.000 i skolepenger

Ifølge skolens rektor, kanadiske Terry Davies, rustes elevene for opptak ved verdensledende universitet som Yale i USA, Sorbonne i Frankrike og London School of Economics.

- Fordi vi er så små, kan vi ikke være alt for alle, sier Terry Davies.

Terry Davies leder et team på åtte lærere om bord i fullriggeren Sørlandet. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Han har førti år bak seg i ulike utdanningsinstitusjoner i hjemlandet, hvor han har startet seks skoler på samme nivå. Om bord i Sørlandet leder han et team på åtte lærere fra USA og Canada.Elevene, fra Norge, Mexico, Sveits, USA, Sri Lanka og Colombia, er valgt ut ved hjelp referanser, intervjuer og en kombinasjon av faglig og fysisk styrke, sosial egnethet — og økonomiske ressurser.

Skolepengene er nemlig på 39.000 euro per år, eller 350.000 norske kroner.

- Er dette en skole forbeholdt barn av eliten?

— Klart de må ha råd til det, men ikke alle har en velstående bakgrunn. Flere sjenerøse givere, både private og offentlige, gjør det mulig også for barn som kommer fra mer beskjedne kår å gå på skolen, sier Davies.

- Dette er morgendagens ledere. Det er motiverte og modige ungdommer. De gjør ikke dette fordi mamma eller pappa sier de skal, de søker utfordringer ut fra en indre drivkraft, sier Terry Davies.

- Ikke bare for rikinger

Per Filip Sommerstedt sier stiftelsen jobber med å lage pakker for særlig talentfull norsk ungdom.

— En viss egenandel må det være, men vi har en klar målsetning om at det ikke skal stå på penger om motivasjon og evner er tilstede. Håpet er at et visst antall unge fra Sørlandet blir delvis sponset. Prosessen er også i gang for å få støtte fra lånekassen. Dette skal ikke være en eliteskole for rikinger, fastslår Sommerstedt.

Sørlandet kjørte gjennom Ny-Hellesund i Søgne på sin vei hjem fra Aalborg til Kristiansand nylig. Nå går det to år hvor en rekke eksotiske havner skal besøkes, før skuta igjen kommer på hjemlige trakter. Foto: Sondre Steen Holvik

Ragnhild Granfeldt sier at både sparepenger og inntekt fra sommerjobb går til skolepengene. I tillegg håper også hun på drahjelp fra lånekassen.— Det er bare halvannen måned siden jeg fikk høre om dette, og nå er jeg her, stråler hun forventningsfull.

- Har du pakket med deg ull?

— Ull? Vi er jo snart i Afrika!