Anna Kvam som representerer Miljøpartiet De Grønne vil ha grønt stempel på Arendalsuka. Foto: Tone Sandberg

— Samtlige partier mener at Arendalsuka er kommet for å bli, og de ønsker å være med å utvikle den videre. Det er vi utrolig glad for, og vi skal ha et nytt møte med dem allerede i slutten av november.

Det sier Arendals ordfører Einar Halvorsen (H), som i egenskap av rådsleder i Arendalsuka onsdag møtte representanter for alle partiene på Stortinget på et lukket møte på Grand hotell i Oslo.

Med på møtet var også fylkesmann Øystein Djupedal og redaktør Stein Gauslaa som er de eneste gjenværende i programkomiteen etter at First House-partner Leif Monsen trakk seg.

I tillegg til at partiene skal få komme med ønsker for neste års arrangement, bes de også komme med forslag til nytt medlem i programkomiteen. Men det skal ikke være en partipolitiker:

En kvinne eller to

— Den ideelle person vi søker må være samfunnsengasjert og ha et stort kontaktnett inn mot organisasjoner og Stortinget. Og det skal være en kvinne. Kanskje to, sier Halvorsen.

Nå skal Djupedal og Gauslaa lage en skisse til neste års opplegg som skal drøftes videre med partiene på møtet i november.— De ønsker ikke å diktere programmet, men vi ser alle en sterk verdi i at de spiller inn temaer, sier Halvorsen.

Selv om programmet for Arendalsuka skal forankres hos partiene, er det samtidig klart at de ikke ønsker seg inn på eiersiden i arrangementet

— Noe av det som har vært vår suksess, er at Arendalsuka gir tid til refleksjon og samtaler mellom veldig mange aktører. Hvis partiene skal styre arrangementet, vil lett partiegoismen få en mer fremtredende rolle, sier Djupedal.

Profesjonell

Både Leif Monsen og NHO-direktør Siri Mathisen, som er medlem av rådet, har etterlyst en mer profesjonell organisasjon, men det skjer ikke i løpet av det første året:

— Når man ser hva vi har klart på tre år, synes jeg det er rimelig profesjonelt. Kanskje burde vi hatt penger til å ansette en person eller to, men vi er ikke der ennå, sier Halvorsen.

De innser imidlertid at arrangementet er for stort til å drives på dugnad stort lenger— Dagens organisasjon er for unntakspreget til å være permanent, sier Djupedal, og ser for seg at både han selv og Gauslaa får avløsning:

— Når Arendalsuka nå blir så godt forankret i partiene og Arendal kommune, vil vi fases ut, og det gjør vi med glede. Vi er parat til å gå ut når ordføreren sier det, og jeg ser for meg at det vil skje i løpet av maks to år, sier Djupedal.

OL fra scratch

Om Einar Halvorsen blir med videre, er også usikkert. Han har gjort det klart at han ikke stiller til gjenvalg i 2015:

— Nå er det sånn at ordføreren i Arendal skal være leder av rådet. Dessverre, vil jeg nesten si, men det problemet får jeg ta når det kommer. Det er klart at mitt hjerte ligger i Arendalsuka, og kanskje kan jeg ansettes som den nye generalsekretæren. Nei, nei, det må du ikke skrive altså, ler Halvorsen - som er svært fornøyd med det de har oppnådd med arrangementet:

— Det har vært som å lage OL fra scratch, sier han.

Ønsker grønt stempel

— Jeg ønsker at miljøaspektet blir tydelig i neste års programprofil.

Det sier Anna Kvam som sitter i arbeidsutvalget i Grønn Ungdom, og som var Miljøpartiet De Grønnes representant på onsdagens møte med Arendalsuka.

— Når vi får være med å sette dagsorden selv, ønsker vi selvsagt å løfte fram klimautfordringene. Det skal være klimatoppmøte i Paris i mars, og i etterkant at det vil det være naturlig å se hvilke temaer som bør tas opp i Arendal, mener hun.

For øvrig håper hun at Arendalsuka i større grad vil engasjere lokale krefter:

— Arendalsuka er et arrangement der det er viktig å være til stede, og er samtidig en veldig bra møteplass for organisasjoner og politiske partier. Men det er viktig at vanlige folk også deltar, slik at det ikke bare blir et sted der organisasjonene kommer for å bytte brosjyrer, sier hun.