— Dette er virkeligheten. Dette er hva vi møtte hver dag mens krigen pågikk i sommer, sa Mads Gilbert (67) da han onsdag holdt fordrag for senioruniversitet i Mandal.

Følg FVN Mandal på Facebook

Gjentatte ganger har legen reist fra Tromsø til Gaza for å bedrive helsehjelp på sykehusene når palestinerne og israelittene er i krig. I sommer oppstod krigen igjen for fjerde gang siden 2008. 2143 palestinere og 67 israelere ble drept. På palestinsk side ble 581 barn drept, over 11.000 ble skadd.

Gilbert trakk fram det han mener er noe av kjernen i konflikten, nemlig at Israel og USA ikke ville anerkjenne Hamas i regjering etter valget i 2006.

Mandalittene stilte seg opp i kø for å kjøpe Gilberts bok som de fikk signert. Foto: Jarle R. Martinsen

— Dette var et demokratisk valg løftet fram av vesten. Og så skal vesten i ettertid si at man ikke likte hvem palestinerne valgte. Det ville være som om Sverige bombet Norge fordi man ikke ville ha Frp i regjeringen, sa Gilbert.

I henhold til folkeretten har et folk som blir okkupert rett til å forsvare seg

Han mente Israel okkuperer Gaza, og at dette er et enormt brudd på folkeretten. - I henhold til folkeretten har et folk som blir okkupert rett til å forsvare seg, sa han.

Forsvarer ikke

Men Gilbert sa igjen og igjen at han ikke forsvarer bruken av våpen mot sivile. Han sa også at han ikke støtter Hamas eller noen av de andre politiske fraksjonene på Gaza.

Det er det palestinske folket jeg støtter

— Det er det palestinske folket jeg støtter, sa han.

Han fortalte rystende skildringer fra sommeren. - På en og samme natt fikk vi inn 400 hardt skadde pasienter på sykehuset, sa han og viste svært sterke bilder fra operasjonsstuene.

Smerte

Spesielt et bilde må ha gjort inntrykk på forsamling der blod fløt over gulvet og alle laken var helt stenket i blod.

- Det var smerter for fortvilelse. Men det var også verdighet. Det er et folkeslag som ikke så lett lar seg kue, sa Gilbert.

Han la all skyld på Israel for situasjonen.

— De ønsker ikke å forhandle som et utgangspunkt, hevdet han.

Gisp i salen

Mads Gilbert talte til en meget lydhør samling som gispet flere ganger, blant annet da han viste bilde av to barn. Det ene var hodeløs, det andre med knust hode.

Astrid Salvesen Shwartz er fra Farsund, men har bodd i Israel i 30 år. Hun mener Gilberts fordrag hadde mange mangler, særlig hva som vil skje i Israel om blokaden opphører. Foto: Jarle R. Martinsen

Det var da heller ikke mange som tok ordet i etterkant. En nøyde seg med å ta mikrofonen og sa «takk» til rungende applaus. Men en kritisk røst fikk han. Astrid Salvesen Shwartz er fra Farsund, men har bodd i Israel i 30 år der hun har familie.

Hun sa at flere ting med foredraget ikke stemte, slik hun så det. Blant annet hevdet Gilbert at Israel framprovoserte krigen, noe hun mener er uriktig.

For enkelt

Etter foredraget utdyper hun sin kritikk av Gilbert: — Det er ikke så enkelt som han sier at blokaden skal opphøre og muren rives for å skape varig fred og forsoning. For hva risikerer Israel da? Jo, full krig. Hamas ønsker Israel jevnet med jorda, sier hun.

Hun sier at fred i området er svært vanskelig.

— Det må en holdningsendring til hos palestinerne om eksistensen av Israel. Men jeg innser at etter nok en krig er det en ny generasjon som vokser opp med hat i Gaza, sier Shwartz.

Hva synes du om foredraget?

<b>Dagny Olsen:</b> Gilbert bekrefter jo at maktbalansen er enormt skjev. Selv om jeg prøver å være nøytral til konflikten, er det vanskelig å ikke la seg påvirke at et slikt foredrag til å tenke at Israel må snu sin politikk. Hvis ikke blir det aldri fred.
<b>Steinar Fuglestveit: </b>Dette foredraget burde mange flere enn vi som satt her nå hørt. Det er ufattelig at slike folkerettslige overtramp kan få gå upåaktet hen som i Gaza. Jeg tviler ikke på sannheten i det Gilbert sier.
<b>Marit Kirsti Stokke:</b> Dette bekrefter det jeg trodde, nemlig at Israel bruker for stor makt overfor Gaza. Konflikten ligner 2. verdenskrig og hva tyskerne gjorde mot Norge. Det er helt forferdelig.
<b>Arnt Gabrielsen: </b>Veldig sterkt å få en slik øyevitneskildring fra sommerens krig. Jeg har selv vært proisraelsk i min fortid, men snudde da de bombet en flyktningleir i Libanon for 20 år siden. Israel har det største ansvaret for å skape fred i området.