Industrien, her representert ved GE Healthcare i Lindesnes, står for 40 prosent av verdiskapningen i landsdelen. Det mener NHO bør gjenspeile seg i de unges utdanningsvalg. Foto: Jarle R. Martinsen

— Når unge lurer på hva de skal utdanne seg til, kan det være greit å vite hvilke kompetansebehov næringslivet har. Ingen er tjent med at samfunnet utdanner folk til ledighet, sier regiondirektør Siri Mathiesen i NHO Agder.

Hun sier det er viktig for unge å kjenne til hvilket kompetansebehov næringslivet har på Sørlandet dersom det er her de ønsker å bosette seg. NHOs barometer viser regionale forskjeller.

Industritung landsdel

På Sørlandet står industrien for 40 prosent av verdiskapningen, mens tilsvarende for reiselivsnæringen utgjør fire prosent. Selv om Siri Mathiesen understreker at det er viktig å ha dyktige medarbeidere i hotell-, restaurant- og opplevelsesbedrifter, mener hun at trykket i utdanningen bør rettes mot der behovet i næringsliv og det offentlige er størst.

— Konsekvensene av at bedrifter ikke får tak i medarbeidere med den rette utdanning eller kompetanse, blir at de mister kunder eller markedsandeler, at utvidelser blir skrinlagt og at virksomheten reduseres, sier Siri Mathiesen.

Agder best

I NHOs rykende ferske kompetansebarometer går det fram at 51 prosent av NHO-bedriftene som er med i kartleggingen sier at de i stor eller noen grad har rekrutteringsproblemer. På dette området er faktisk NHO bedriftene i Aust- og Vest-Agder best i landet, med «bare» 37 prosent med rekrutteringsproblemer.

— Sørlandet er den landsdelen som tar inn flest lærlinger i forhold til folketallet. Hos oss har det tradisjonelt vært tette bånd mellom næringslivet og utdanningsinstitusjonene. Vi har også både universitet og fagskole. Det er jo bra at vi på dette området er best i klassen, men at så mange som 37 prosent av våre bedrifter har rekrutteringsproblemer er likevel bekymringsfullt, sier Siri Mathiesen.

Klare behov

I NHOs kompetansebarometer skiller ikke næringslivet på Sørlandet seg nevneverdig ut i forhold til resten av landet når det gjelder hvilke fagområder de har behov for om fem år. 31 prosent av bedriftene i Aust- og Vest-Agder svarer at de vil ha behov for kompetanse innen naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag. Deretter følger 13 prosent for økonomiske og administrative fag. Det er bare én prosent av bedriftene som etterspør både samfunnsfag/juridiske fag og humanistiske/estetiske fag.

Over 30 prosent av NHOs medlemsbedrifter i Agder sier at de om fem år regner med å ha et stort realfagsbehov. Bare næringslivet i Rogaland har vurdert behovet for medarbeidere med realfagbakgrunn som større.

Feil språkvalg

Spansk har i løpet av de siste ti årene vokst fra å være et lite fremmedspråk til å bli det største på ungdomsskole og videregående skole. De unges språkvalg matcher imidlertid ikke bedriftenes behov. For bedrifter med behov for andre fremmedspråk enn engelsk er det desidert flest som trekker fram tysk (14 prosent), og deretter følger polsk (6), fransk (4), spansk (4), russisk (3) og kinesisk (2).

— Tyskland er en av våre viktigste handelspartnere, og det er derfor bekymringsfullt at det nå er færre enn tidligere som studerer tysk, sier Siri Mathiesen.