— Legeforeningen er kritisk til om den foreliggende planen er et godt nok grunnlag å bygge videre på, uttaler president Hege Gjessing i Den norske legeforening.

Høringsuttalelsen til sykehusplanen til Sørlandet sykehus er grundig behandlet i flere organer, og endelig vedtatt på øverste nivå: sentralstyret.

Les også:

I planen har sykehuset beskrevet hvor stort behovet for tjenester vil være i framtiden. Det er sett på blant annet befolkningsutvikling, aldersutvikling og hvilke sykdommer sørlendingene vil trenge behandling for i framtiden.

For lite

Her mener legeforeningen at sykehuset undervurderer behovet. President Gjessing mener at «vi ser en betydelig risiko allerede i planleggingsfasen for at tjenestetilbudet i spesialisthelsetjenesten blir underdimensjonert» og at «sykehuset vil være for lite allerede før det er åpnet».

Les også:

Legeforeningen kritiserer også planen for ikke å utrede alternativet med to sykehus på Sørlandet, men bare konsentrerer seg om tre eller ett. Dette er samme holdning som fylkeslege Kristian Hagestad har gitt uttrykk for i sin høringsuttalelse fra fylkesmannen i Vest-Agder.

Prosjektleder Per Torgersen har i sin foreløpige anbefaling om ett, stort sykehus i Kristiansand, lagt vekt på at det vil være over 500 millioner kroner i året dyrere å drive to eller tre sykehus, enn ett.

Dødelighet

Dette regnestykket har legeforeningen vanskelig for å tro på. Bare økning i transportkostnader vil utgjøre mellom 75 og 150 millioner kroner i året. I tillegg regner sykehuset med en beleggsprosent på 85 prosent av sengene, noe legeforeningen sterkt betviler er realistisk. Og når belegget er på 92 prosent viser forskning en målbar økning i dødelighet og redusert pasientsikkerhet, samt sykehusinfeksjoner.

Tanken om storsykehus synes heller ikke å appellere til legene. De mener sykehusplanen konsentrerer seg alt for mye om sykdommer som krever høyspesialiserte fagfolk, men omfatter få pasienter.

Vanlige sykdommer

— Den store majoriteten av sykehuspasienter med «vanlige» sykdommer er ikke godt nok ivaretatt i planen, mener Gjessing.

Hun mener også på at planen ikke har tatt høyde for eldrebølgen og at nettopp dette vil være en pasientgruppe som øker kraftig i årene.

— Vi kan ikke se at det er mulig å gi denne pasientgruppen et forsvarlig helsetilbud uten å ha et fullverdig akuttsykehus med rimelig nærhet, slik dagens sykehusstruktur gir mulighet for, mener Gjessing.

Mange flere penger

I planen er såkalte regionale helsesentre tenkt å skulle erstatte sykehus i Flekkefjord og Arendal. Disse er tenkt å være i samarbeid med kommunene. Dette mener legeforeningen ikke vil kunne fungere uten at staten overfører mange flere penger.

Den kontroversielle omleggingen i psykiatrien med omfattende nedleggelse av sengeplasser får også stryk-karakter:

— Nedbyggingen av distriktspsykiatriske sentre (DPS) er stikk i strid med intensjonene i den nylig gjennomførte opptrappingsplanen for psykisk helse, mener Gjessing på vegne av legeforeningen.

Prosjektleder Torgersen har ikke lest høringsuttalelsen fra legeforeningen. Ikke før han har kommet seg gjennom de nesten 70 høringsutalelsene vil han kommentere noen av dem.