— De kalde fakta er at vi har reddet like mange liv på fem måneder som vi gjorde i hele fjor. For meg er det skremmende, sier daglig leder Halvor Rismyhr i Redningsselskapet Agder.

Marvika ligger regntung denne fredagen i juni, i sterk kontrast til de siste ukene med sol og varme. Og med varmen kommer dukker båtfolket på sjøen.

Redningsselskapet har reddet 12 liv så langt i år. Det er like mange som i hele 2013. ## - Blitt for tøffe

Daglig leder Halvor Rismyhr i Redningsselskapet i Agder ved selskapets lokaler i Marvika i Kristiansand. Foto: Steffen Stenersen

— Det er vanskelig å si en grunn. Vi ser mange nye mennesker på sjøen, og de er kanskje ikke oppvokst med båt. Samtidig har vi kanskje blitt litt for tøffe. At vi tror vi behersker alt, sier Rismyhr.Statistikken for i fjor viser også at det lønner seg å ta forholdsregler.

80 prosent av de som druknet hadde ikke redningsvest. Rismyhr sier tallene viser at det er en overvekt av menn over 60 år. Den samme aldersgruppen som er tydeligst på at de ikke ønsker vestpåbud.

Ved vaktskiftet mandag hadde Redningsselskapet hatt 32 oppdrag på 14 dager. Det gir nesten tre daglige oppdrag.

— Det er mye, når vi egentlig skulle vært overflødige. Det tror jeg ikke vi blir, sier han.

- Hjelper ikke å se på Yr

— Vær og forhold betyr mye. Det endrer seg så fort at det hjelper ikke nødvendigvis å se på yr.no hele tiden.

— Hva med alkohol?

— Tallene fra i fjor viser jo at litt under halvparten av de som druknet hadde alkohol i blodet, sier han.

Det er dette politiet vil til livs.

Fædrelandsvennen fikk være med koordinator for båttjenesten i Agder politidistrikt, Miriam Stausland, og politibetjent Bjarne Lindland ut med politibåten fredag formiddag. Den vil være synlig langs kysten i hele sommer.

— Det har vært ekstremt mye folk på sjøen tidlig i år, som følge av det fine været den siste måneden, sier Stausland.

Vil promillekjørerne til livs

Politiet er nå sammen med en rekke andre organisasjoner med på kampanjen «Klar i hodet - Klar for sjøen». Det vil bli satt et ekstra fokus på å fjerne promillekjørerne. Promillegrensa er i dag 0,8 for båt.

— Reaksjonsevnen blir betydelig svekket når man kjører påvirket. Det er en utfordring med promillekjøring på sjøen. Ved ulykker er det påfallende ofte alkohol inne i bildet, sier Stausland.

Hun skryter generelt av sørlendingers båtvett, og oppfordrer folk til å vise hensyn på sjøen. Selv om det var få småbåter å se for patruljen i går, vil det nok bli mer aktivitet på sjøen sankthans-helga.

Politiet vil gjennom sommeren samarbeide tett med Redningsselskapet. Blant annet har operasjonsleder til enhver tid kontroll på hvor Redningsselskapets skøyter befinner seg.

Redningsselskapet frykter nå at statistikken skal forverres.

— Det er nå trafikken er her. Det vil bli enda flere båter enn hva det har vært. Jeg er redd for at det kan bli flere ulykker. Jeg tror ikke det går sju måneder uten drukningsulykker, sier Halvor Rismyhr.