— Vi hadde noen fæle år, men så har det blitt stadig bedre. Det er jo gledelig, sier leder for analyse og etterretning i Agder politidistrikt, Arne Eriksen.

I løpet av årets seks første måneder har det blitt stjålet 43 båtmotorer i Agder. Det er omtrent like mange som i samme periode i fjor (42).

— I 2012 og 2011 ble det stjålet 72 og 73 båtmotorer før 1. juli. I 2010 ble det 118 tyverier anmeldt, sier Eriksen.

Han mener det er flere årsaker til nedgangen.

— Problemet har fått større oppmerksomhet av både politiet og mediene. Folk har dessuten blitt flinkere til å sikre motorene sine og vaktholdet har økt på de mest utsatte stedene, sier Eriksen.

Tror markedet har blitt mettet

Eriksen mener også at det er grunn til å tro at markedet for stjålne båtmotorer har blitt mettet.

— Noen av tyveriene er det lokale helter som står bak. Da antallet oversteg 100, var det et mottakermarked som ikke var lokalt. Det er naturlig å tenke at markedet nå er mettet. De utenlandske bandene går da over å stjele noe annet det er marked for, sier Eriksen.

Sprengte polsk bande

I 2011 satte politiets Operasjon Grenseløs i gang en storoffensiv mot båtmotortyvene. Bakgrunnen var en analyse som viste at det var stjålet 1300 til 1800 båtmotorer årlig i tidsrommet 2007-2011. En bestemt polsk gruppering ble utpekt som den mest aktive og til slutt ble 14 personer pågrepet i Polen og i Norge.

— Resultatet er at vi nå knapt har tyverier av båtmotorer i området som Grenseløs dekker vest for Oslofjorden. Spesielt plagsomme var disse tyveriene i Vestfold og Telemark. Jeg vil tro at denne positive endringen også omfatter de andre stedene der dette kriminelle nettverket opererte, sa sjefen for Grenseløs, politiinspektør Odd Skei Kostveit Kostveit til Aftenposten i fjor.

Færre forsikringssaker

Tall fra norske forsikringsselskaper viser samme tendens. I 2009 behandlet forsikringsselskapene 2422 saker som dreide seg om tyveri av eller fra fritidsbåt. I 2013 var det bare 1425 saker av samme type.

— Antallet tyverier har gått sakte, men sikkert nedover de siste årene, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne hos Finans Norge.