— Vi regner med å utføre betongjobben vinteren 2017. Arbeidet med å male og renovere damlukene tenker vi sommeren 2017, sier prosjektleder Magne Skog i Agder Energi Vannkraft AS.

Beihølen-dammen ble etablert på femti-tallet og demmer opp hovedbassenget for Steinsfossen Kraftverk, som står for seks prosent Av Agder Energis samlede kraftproduksjon.

Nye regler

Tidligere endte Setesdalsbanens jernbanelinje her, men nå går museumsjernbanen forbi Beihølen, helt opp til Røyknes.

Setesdalsbanen fraktet 12000 i fjor

Etter siste gjennomgang av dammen, er ikke dammen «beregningsmessig stabil» og det er derfor det må gjennomføres tiltak. Det skal utføres påstøp av pilarer, påstøp på gravitasjonsdammen og lukene skal rehabiliteres

— Dammen er ikke ustabil på noen måte, men den skal bli enda sikrere fordi nye regler er strengere enn de gamle. Vi skal redusere faren for brist fra minimal til særdeles minimal, kan du enkelt si, forklarer Skog.

Mange millioner

Betongjobben vil koste mange millioner kroner. Agder Energi vil ikke ut med eksakte tall av konkurransemessige hensyn.

Det meste av jobben vil foregå inne i dammen. I dag er dampilarene hule. Disse vil bli fylt igjen med betong. I tilegg til betongarbeidene, skal damlukene sandblåses og males.

Flomavledningen ved Beihølen-dammen er god nok. Norges Vassdrags- og Energidirektorat gjør ikke krav om økt flomavledning, bare at dammen forsterkes.

— Da hadde vi snakket en mye større jobb, sier Skog.