— Fylkesmannen rapporterte om avvik i barneverntjenesten i både 2012 og 2015. Noen avvik er rettet, mens andre er kommet til. Vi er kjent med at Fylkesmannen ikke ønsker å anmelde disse forholdene, derfor gjør vi det, sier Ada Sofie Austegard i Stine Sofies Stiftelse til Fædrelandsvennen.

Det var Agderposten som først skrev om anmeldelsen. Samme avis har tidligere omtalt avvikene som har blitt avdekket i barneverntjenesten. Dette dreier seg blant annet om at flere barnevernsaker har blitt henlagt, selv om de burde ha blitt undersøkt grundigere. Tilsynet avdekket også manglende styring og internkontroll.

Vil sende et signal

— Vi håper at anmeldelsen vil føre til at barneverntjenesten får den prioriteringen som er nødvendig for å kunne gi et forsvarlig tilbud. Samtidig er det viktig å sende et signal til de ansatte i barneverntjenesten, om det ansvaret de har for å sikre en forsvarlig tjeneste, sier Austegard.

Hun opplyser at det er første gang stiftelsen har anmeldt en norsk kommune.

— Vi håper at det blir iverksatt en etterforskning, så blir det opp til politiet å vurdere om barneverntjenesten har brutt loven. Uansett mener vi at det er viktig å sende et signal, ikke bare til Arendal, men til alle norske kommuner, om at det må gjøres nødvendige endringer for å sikre barns rettigheter, sier Austegard.

Tar anmeldelse til etterretning

Hun mener at Fylkesmannen hadde anmeldt saken dersom det hadde blitt funnet økonomiske misligheter.

— Vår beslutning om anmeldelse kan også ses som en kritikk av Fylkesmannen. Vi har reagert på at de ikke har tatt et større ansvar, sier Austegard.

Rådmann Harald Danielsen i Arendal kommune sier til Agderposten at han tar anmeldelsen til etterretning.

— Stine Sofies stiftelse har åpenbart større tillit til politiet i denne sammenhengen enn til Fylkesmannen som tilsynsmyndighet. Vi fikk frist til 1.mars med å rette opp de brudd som ble avdekket. Det har vi gjort og jeg regner med at Fylkesmannen har vurdert dette inngående, sier Danielsen til Agderposten.

Vurderte aldri anmeldelse

Seniorrådgiver Helene Frydenberg opplyser at Fylkesmannen aldri vurderte å anmelde Arendal kommune på grunnlag av avvikene som ble avdekket i fjor.

— Avvikene var ikke av en art som gjorde at vi vurderte anmeldelse. Det kan fremstå dramatisk at Arendal kommune henlegger saker som de burde undersøkt bedre, men det er ikke nødvendigvis så alvorlig som det virker, sier Frydenberg til Fædrelandsvennen.

Frydenberg kjenner ikke til at Fylkesmannen noen gang har anmeldt en kommune for brudd på barnevernloven.

— Det har ikke vært noen praksis for dette. Våre tilsyn handler først og fremst om å skape bedre tjenester, ikke straffe de som har en for dårlig tjeneste, sier Frydenberg.

Tilsynet som ble gjennomført i fjor var en såkalt systemrevisjon.

— En politianmeldelse vil nok være mer aktuelt i forbindelse med enkeltsaker. I en systemrevisjon er det systemet som blir undersøkt. Jeg er usikker på om det er hensiktsmessig å anmelde en kommune for å ha et for dårlig system, sier Frydenberg, som var leder for revisjon.