VENNESLA: Mari Bjerland (78) har fått Kongens fortjenstmedalje for sin store frivillige innsats i Øvrebø. Natt til 17. mai stekte hun vafler og solgte pølser i Menighetshuset til halv to på natta, mens ungdommene utenfor driftet så røyken sto fra bilhjulene.

Det er så mye flott ungdom, og unge i Øvrebø har kjørt og bråket siden et par i Frikirken startet tradisjonen på femti-tallet.

Mari Bjerland (78) serverte vafler og pølser i Menighetshuset til langt på natt mens ungdommene i Øvrebø burnet utenfor. Foto: Lars Hollerud

Menighetshuset var for øvrig åpent til rundt halv fire på natta.— Det er så mye flott ungdom, og unge i Øvrebø har kjørt og bråket siden et par i Frikirken startet tradisjonen på femti-tallet. Jeg er jo ikke så glad i all bilkjøringen, men synes det er moro at ungdommen har det greit, sier hun.

Her er vår reportasje og video  fra Øvrebø i 2013.

Hun sier hun ikke støtter ulovligheter, men minner om at ungdommen som kjører i alle fall ikke gjør hærverk. Det gjorde de før.

Se drone-video fra arrangementet i vinduet under:

— Ikke veldig galt

Utenfor Spar-butikken på Skarpengland treffer vi en mann som grunnet sin stilling ikke vil ha navn og bilde i avisen:

- Jeg er kjøreskolelærer. La nå ungdommen ha det litt moro natt til 17. mai. De gjør ikke noe veldig galt. De bare kjører bil. Jeg ble irritert da jeg hørte politiet på radioen, sier han.

Natt til 17. mai var flere hundre, kanskje tusen, samlet her for å burne og drifte. Merkene er tydelige. Til venstre menighetshuset. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

For Utrykningspolitiet er nesten sjokkert. UP-sjef Øystein Krogstad sier han knapt har sett klarere førerkortbeslag, og at kjøretøyene ikke har noe på veien å gjøre.

Det er kanskje kultur, men det er også ukultur. Hele Øvrebø må endre holdning.

— Ukultur

Lensmann i Vennesla og Iveland, John Tomas Homme, sier dette:

- Dette er ikke kriminell ungdom til vanlig, men natt til 17. mai begås det mange ulovligheter i Øvrebø. Det er kanskje kultur, men det er også ukultur. Hele Øvrebø må endre holdning. I år fikk vi ikke inn én melding om ulovlig burning. Det sier litt om holdningen når vi på Facebook ser at hundrevis var involvert, sier han.

Les også:

Les også:

UP-sjef Øystein Krogstad sier til NRK Sørlandet at han vil forsøke å finne ut hvem som har kjørt på de videoene han har sett fra arrangementet, slik at politiet kan få tatt førerkort.

I menighetshuset, like ove rden svarte ringen på asfaltplassen, sto Mari Bjerland og serverte pølser og vafler mens burningen pågikk. Foto: Tom-Gunnar Ståhl

«Ronda» er begrepet på runden som kjøres. I år skal nesten 1000 mennesker ha vært samlet rundt menighetshuset, hvor Øyvind Bjerland (54) hadde hengt opp lyskastere så folk skulle se burningen og driftingen bedre. — Jeg gikk hjem halv fire. Da sto det mange bilvrak rundt kirka og menighetshuset. Tidlig 17. mai var jeg kirkevert. Da jeg gikk til kirken, hadde ungdommen ryddet eksemplarisk. Ungdommen erter politiet når de legger spor på riksvei 9, de kan holde seg på småveiene. Ellers synes jeg dette er en grei tradisjon, sier Bjerland.

Det hører med at kjøringen er kraftig organisert. Det kjører følgebiler med varsellys og traktorer foran og bak, for å unngå farlige situasjoner.

Verre før

Bjerland sier ting var mye verre før.

— Før var tradisjonen å spinne opp grusen på folks gårdsplasser. Det endte også med en del ødelagte hager. De siste årene har voksne stilt opp og støttet ungdommen. Nå kjøres det, men ingenting ødelegges, sier han.

Lensmann John Tomas Homme mener hele Øvrebøs befolkning må gå i seg selv og endre holdninger til kjørekulturen natt til 17. mai. Foto: Frode Lindblom

Omkvedet til de vi har snakket med i Øvrebø er at politiet må ha mange henlagt saker som bør etterforskes, før bilkjøringen natt til 17. mai prioriteres.

Startet med lastebil og grytelokk

Nils Einar Mykjåland er bilmekaniker og synes ungdommen må få lov å more seg litt.

— Dette begynte på femti-tallet med at min bestefar Niels Otto Hægeland (senere fylkesordfører for KrF red. anmrk) og en annen mann kjørte lastebil rundt i bygda. På lasteplanet sto ungdom med grytelokk og motorsager for å bråke mest mulig. På åtti-tallet var det mopeder og grusgårdsplasser. Dette er kultur i Øvrebø, sier han.

Lensmann John Tomas Homme mener hele Øvrebø-miljøet, både voksne og ungdom, må gå i seg selv og endre holdning.

På en Facebook-gruppe for øvrebøfolk raste debatten torsdag. Kun noen få støttet politiets versjon.

- Dette er ikke uskyldig moro

UP-sjefen på Agder vil ha slutt på tradisjonen med å svi gummi på veiene i indre bygder natt til 17. mai.

Slik ser riksvei 9 på Homstean ut ved avkjørselen til Stallemo etter burningen natt til nasjonaldagen. Foto: Tom-Gunnar Ståhl

Han sier til Fædrelandsvennen at han først ble skremt, så overgitt, over videoer han har sett på Youtube fra «Ronda»-arrangementet i Øvrebø.— Her er noen som bør bli fotgjengere for en lengre periode. Dette er ikke uskyldig moro. Flere kjøretøy er uregistrerte og noen mangler vindu. Det ser ikke bra ut. Det kjøres også på gang- og sykkelstier. Når du ser hastigheten dette foregår i, har jeg overhodet ingen forståelse for dem som mener at dette er uskyldig, sier Øystein Krogstad.

— Dette er verken gøy eller moro. Det er bare trafikkfarlig, sier UP-sjefen.

Husker tåregass i Øvrebø

Pensjonert politimann og lokalpolitiker for Høyre, Øyvind Andersen, råder politiet til å se litt mellom fingrene med kjøringen natt til 17. mai.

Øyvind Andersen Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Jeg har jo aldri skjønt denne kjørekulturen og bilkulturen. Men i Øvrebø velsignes dette i alle miljøer. Løsningen er neppe store politiressurser, sier han. Andersen mener politiet ikke vil bli forstått hvis de bruker store ressurser på å avvikle 16. mai-kjøringen i Øvrebø. Samtidig mener han voksne og unge må jobbe med holdninger.

— Dialog er løsningen, ikke konfrontasjon, i alle fall ikke nå som problemet kun er kjøringen. Før hadde vi noen år med svært ville tilstander. Da ble ting ødelagt, og det oppsto vold. Jeg husker vi måtte sende store styrker og bruke tåregass for å spre folk for rundt 20 år siden, sier Andersen.

Han bor på Hægeland. Også der er riksveien rosemalt med sorte striper.

— Merkelige greier, men noen synes visst at bil, olje og røyk er det morsomste som finnes, sier Andersen.