Torsdag kveld protesterte rundt 5000 mennesker fra Lister-regionen mot den foreløpige anbefalingen om at det bare skal være ett sykehus i Agder. Fødeavdelingen og akuttmottaket ved Flekkefjord sykehus kan da bli nedlagt. I stedet kan alternativet blir regionale helsesentre.

— Taktikken har ikke vært den beste. Det har skapt unødvendig uro og usikkerhet å presentere den foreløpige anbefalingen, uten å ha klart for seg hva regionale helsesentre faktisk skal inneholde, sier Flekkefjords ordfører Jan Sigbjørnsen (H).

Lukkede rom

Styreleder Camilla Dunsæd sier det slik:

— Det er alltid en avveining. Jeg mener det var riktig å offentliggjøre den foreløpige anbefalingen, selv om den skaper uro. Alternativet var at sykehusledelsen hadde jobbet i lukkede rom. Da hadde vi fått kritikk for at ikke folk ble tatt med på råd. Nå har folk fullt innsyn, sier Dunsæd.

Begge er mektig imponert over engasjementet og oppmøtet både i fakkeltoget og på folkemøtet i Ueneshallen etterpå.— Det var fantastisk at så mange møte opp og viste sin støtte, og det som foregikk inne i hallen var bra. Veldig mange tok ordet og stilte spørsmål, sier Sigbjørnsen.

Kampen fortsetter

Ordføreren opplevde imidlertid ikke at sykehusledelsen klarte å dempe gemyttene.

— Nei, det synes jeg ikke. Jeg tror kampen for å beholde Flekkefjord sykehus vil fortsette med uforminsket styrke, den ballen klarte de ikke å legge død, sier han og understreker at det er fødeavdelingen og akuttmottaket folk er mest opptatt av.

Blant annet synes han sykehusledelsen, som bestod av direktør Jan-Roger Olsen, klinikksjefene Oddvar Sæther og Geir Bøhler, samt prosjektleder for Utviklingsplan 2030, Per Torgersen, svarte unnvikende på spørsmål fra folk i salen, og bare holdt seg til det de hadde blitt enige om på forhånd.

Dunsæd, derimot, synes det gikk bra.

— Det er positivt med engasjement. Torgersen presenterte den foreløpige anbefalingen på en god måte, og folk fikk komme til orde, sier Dunsæd.

Hun tør ikke å si noe om hvorvidt gemyttene ble dempet, men regner med det vil vise seg blant annet i media framover.

— Men tilhørerne kom kanskje nærmere en riktig virkelighetsforståelse, mange av dem som var der har stort sett forholdt seg til media, og det er ofte ikke hele bildet. Blant annet at Utviklingsplan 2030 skal gjelde fra 2030 og framover, sier Dunsæd.

Nasjonal helseplan

Hun peker også på at den nasjonale helseplanen vil bli lagt fram neste år, og at den høyst sannsynlig vil legge klare føringer som vil få konsekvenser for sykehusplanen.

— Spørsmålet om sammenslåing med helseforetak i Rogaland eller Telemark kan bli aktualisert, og det kan komme krav om hvilke funksjoner sykehus eller helsesentre skal inneholde. Krav vi kan bli tvunget til å oppfylle, sier Dunsæd.

Også spørsmålet om firefelts vei til Stavanger vil få betydning:

— Blir det bedre vei og raskere å kjøre, vil det også få betydning, sier hun.