Slik ser arkitekten for seg leilighetsbygget i kvartal 57, sett fra hjørnet av Kirkegata og Strandpromenaden. Domkirka skimtes bak til venstre. Foto: Kristin Jarmund Arkitekter AS
Det nye leilighetsbygget kommer på hjørnet av Kirkegata og Strandpromenaden, ganske nøyaktig midt i bildet. Foto: Kjartan Bjelland
Slik ser arkitekten for seg bakgården til leilighetsbygget i kvartal 57. Foto: Kristin Jarmund Arkitekter AS
Kirkegata 2B, C og D skal rives. Hjørnehuset var Kristiansands dyreste da kommunen kjøpte det for 19 millioner kroner i 2008. Siden ble det solgt. Foto: Torstein Øen
Byggetomta sett fra sjøen, med Rasmussen-komplekset til venstre. Foto: Torstein Øen

Dagens prisrekord, 20 millioner for 197 kvadratmeter på Tangen Ytterst, kan stå for fall.

— Vi håper å slå rekorden. Dette er vel den siste tomta som er tilgjengelig langs Strandpromenaden, én kilometer nærmere bykjernen enn Tangen Ytterst. Det er ganske mye, påpeker Yngvar Hansen-Tangen, daglig leder for Kvartal 57 AS.

Etter flere dyre tomtekjøp i nabolaget, er gründer ToreHansen-Tangen(74) og familien klare for å realisere sitt mye omtalte boligprosjekt langs Kvadraturens gjeveste sjøside.

Til de blir båret ut

Mangemillionæren vil reise 18 leiligheter i fire etasjer, med felles, frodig hageanlegg i bakgården.

Slik ser arkitekten for seg leilighetsbygget i kvartal 57, sett fra hjørnet av Kirkegata og Strandpromenaden. Domkirka skimtes bak til venstre. Foto: Kristin Jarmund Arkitekter AS

— Min fars idé med hele kvartal 57 er at han kan flytte inn i et bygg for resten av livet, uten at det blir et gamlehjem. Det skal bli så funksjonelt at man kan bor der til man blir båret ut, forklarer Yngvar Hansen-Tangen (47), kjent som mangeårig Høyre-politiker i bystyret, og av yrke lege ved Sørlandet sykehus.Nybygget krever riving av tre hus, deriblant Kirkegata 2D, som kommunen kjøpte for 19 millioner kroner i 2008, og siden solgte:

«Eiers målsetting er å oppføre en boligbebyggelse på eiendommen med høy standard særskilt rettet mot «bedrestilte eldre» (men uten særskilt «aldersgrense») som ønsker å bo sentrumsnært, komfortabelt og luksuriøst.» heter det i prosjektbeskrivelsen Kristin Jarmund Arkitekter AS har oversendt kommunen.

Hansen-Tangen valgte den prisbelønte Oslo-arkitekten, som også formet Filadelfias storprosjekt Q42, etter konkurranse med et Kristiansands-firma.

11 leiligheter får fasade mot sjøen, her vil man trolig forlange over 100.000 kroner kvadratmeteren. Kjøpere har allerede meldt interesse for å slå sammen flere leiligheter, opptil 240 kvadratmeter totalt, og da passerer fort prisen 20 millioner.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

- Høy kvalitet

- Hva består luksusen i?

— Ikke så mye annet enn at hvis du kjøper en dyr leilighet, vil du helst vite at det du flytter til har høy kvalitet. Det blir ikke billige dører og løsninger, men solide materialvalg, svarer Kvartal 57-sjefen.

Høye tomtekostnader og et forholdsvis lite antall boliger trekker prisen opp. Dessuten satses det på kostbare materialer, så som Kolumba-tegl og Kebony-kledning, romslige østvendte balkonger og store innslag av glass.

— Det skal være høy kvalitet, det er det som er essensen i det, forklarer Geir Messel, assisterende daglig leder for Kristin Jarmund Arkitekter AS, uten å ville utdype nærmere.

Slik ser arkitekten for seg bakgården til leilighetsbygget i kvartal 57. Foto: Kristin Jarmund Arkitekter AS

Leilighetene får trolig såkalte plussfunksjoner i et fellesbygg ved siden av, i Østre Strandgate 34. Her tilbys helsetjenester og kroppspleie, det blir kafé og restaurant, hjemmehyggelige salonger, festlokaler, bibliotek og trimrom, og hotellrom til beboernes gjester.Tore Hansen-Tangeninnkasserte i 2008 225 millioner kroner etter salg av selskapet V-Tech. I dag er han styreleder og eier i Viking Development Group.

Familieselskapet Viking Holding fikk i sommer BRG Eiendom med på eiersiden (50/50), etter at den kjente entreprenøren kjøpte ut investor Walter Grov.

— Spennende arkitektur

De tidligere skissene for kvartal 57 var mer konservative, erkjenner plan- og bygningssjefen i Kristiansand kommune.

— Det er klart dette er spennende arkitektur, det er ikke annet å si. Det er spenstig i forhold til materialbruk, mener Venke Moe, som selv har lang fartstid som arkitekt i byen.

Tore Hansen-Tangen (74) har hisset på seg naboene etter at han lanserte prosjektet i murbykvartalet. Foto: Arkivfoto

Utbygger har bedt om forhåndskonferanse, med mål om å gjøre visse justeringer av reguleringsplanen bystyret vedtok sist vinter. Blant annet for å unngå for mange såkalte svalganger ved inngangen.— Når det gjelder avvik fra reguleringsplanen er svaret nei, en så fersk plan kan vi ikke dispensere fra. Dette handler mer om tilpasning til vedtaket, påpeker Moe.

Utbygger har planlagt riving på nyåret, med byggestart i tredje kvartal neste år - så sant leilighetene blir solgt.

Jarmund vs. Brodtkorb

Reguleringsplanen for kvartal 57 ble vedtatt av bystyret tidligere i år, deretter påklaget av rundt 30 naboer, med skipsreder Einar J. Rasmussen i spissen. Fylkesmannens avgjørelse foreligger om en måneds tid.

Naboene mener bygget og dets flate tak bryter med Murbyplanen. Arkitekt Kari Nissen Brodtkorb, som tegnet Rasmussens leilighetskompleks fra 2004, ble engasjert til å argumentere mot prosjektet over gata.

Bærum-arkitekten har også Bystranda Aveny og Terrasse på sin cv, og mente den 24 meter lange fasaden mot Strandpromenaden ville virke som «en relativt voluminøs barriere mot fjorden».

For én måned siden ble tilfeldig nok nettopp Brodtkorb og Jarmund sammen tildelt Anders Jahres Kulturpris på én million kroner.

Vi er trygge på at bygget har så god beliggenhet og kvalitet at det vil selge seg selv.

— Jeg antar at Brodtkorb har stor respekt for Jarmund. Når man skal bygge noe som ligger ved innseilingen til Kristiansand må det bli et bygg man i ettertid er stolt av. Jarmund hadde det mest spennende uttrykket, som utfordrer vårt tankegods i forhold til arkitektur. Jeg tror byen har litt godt av det, sier Yngvar Hansen-Tangen.

- Dere er trygge på at den aktuelle kjøpergruppen er stor nok i Kristiansand?

— Vi er trygge på at bygget har så god beliggenhet og kvalitet at det vil selge seg selv. Målgruppen 40-75 år er stor nok, svarer han.