Da May Tove Skoland i Sløyden barnehage fikk beskjed om at familien Bajabaa var i ferd med å bli tvangsreturnert, tok hun kontakt med Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas). Dagen etter utsatte Utlendingsnemnda tvangsutsendelsen. Her er Skoland med mamma Amal Bajabaa (35) og sønnen Saleh (4). Med ryggen til står datteren Zeinab (11), som går på skole i Kristiansand. Foto: Erlend Olsbu
Ibrahim (37) og Amal Bajabaa (35) med sønnene f.v. Saleh (4), Yosef (5) og Suleyman (7). Eldstedatteren Zeinab (11) mellom foreldrene. Familien er glad for at de unnslapp tvangsutsendelsen, men vet fortsatt ikke om de får opphold i landet, selv om de har bodd her i seks år. Foto: Erlend Olsbu

— Jeg følte meg som født på ny da beskjeden kom. Jeg tenkte at livet er vakkert og at barna mine fremdeles har muligheten til en god fremtid, sier Ibrahim Bajabaa til Fædrelandsvennen.

Natt til tirsdag ble 37-åringen fra Jemen vekket av at politiet kom på døra i Kristiansand. Han og kona Amal (35) fikk beskjed om at de og parets fire barn skulle sendes tilbake.

— Politiet kom klokka tre om natten. De sa vi måtte pakke og vi fikk ikke lov til å kontakte noen, sier Ibrahim.

— Jeg ble skremt og skuffet. Jeg spurte pappa hvorfor vi måtte pakke. Han fortalte at vi skulle tilbake til Jemen. Da gråt jeg. Jeg ville ikke dra fra vennene mine, sier datteren Zeinab (11).

- Fantastisk at de er tilbake

Familien ble sendt direkte til politiets utlendingsinternat på Trandum. Klokken åtte på morgenen, to timer før avreise, fikk de beskjed om at tvangsreturen ikke ble noe av likevel.

— Jeg følte meg som en død mann da vi satt på flyplassen. Så kom en politimann og sa at vi ikke skulle til Jemen, men at vi kunne dra tilbake til Kristiansand, sier Ibrahim.

Torsdag var familien samlet i Sløyden barnehage i Kvadraturen, hvor sønnen Yosef (5) går.

— Det er fantastisk at de er tilbake. Jeg kan ikke beskrive hvor godt det føles. Her i barnehagen har vi grått både en og to dager, sier barnehageansatt May Tove Skoland.

Ringte asylorganisasjon

Skoland var den som sørget for at tvangsreturen ble stoppet, ved å ringe til Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) tidlig onsdag morgen.

— Vi ble kontaktet av en barnehageansatt som var ganske fortvilet. Vi tok deretter kontakt med Utlendingsnemnda (UNE) og fikk rede på at de ikke hadde vurdert betydningen av barnas tilknytning til Norge på lang tid. Vi fortet oss å sende en omgjøringsbegjæring og vant fram, sier Noas-rådgiver Mari Seilskjær.

UNE opplyser at begjæringen ble behandlet samme dag. Onsdag ble det besluttet å utsette tvangsreturen.

— Det vil si at familien fikk lov til å være i landet mens saken deres behandles, på bakgrunn av de nye opplysningene som fremkom i omgjøringsanmodningen, skriver nemndleder Jan Henrik Nielsen i UNE i en e-post til Fædrelandsvennen.

Fikk avslag i 2011

Familien fikk endelig avslag på sin asylsøknad i 2011. Utreisefristen var 23. august 2012. I asylsøknaden oppgir Ibrahim Bajabaa at han har blitt truet på livet i hjemlandet på grunn av sitt politiske arbeid, men UNE mener at han ikke har krav på beskyttelse.

— Jeg kommer til å bli drept hvis jeg drar tilbake. Det finnes ingen trygghet, ingen rettigheter og ingen muligheter for livsopphold i Jemen, sier Ibrahim.

Selv om saken nå vurderes på nytt er det langt fra sikkert at familien vil bli innvilget opphold. Dersom UNE kommer til samme resultat, vil familien igjen få beskjed om å returnere.

— Jeg lever med stress hele tiden, men jeg ber til Gud om at vi får muligheten til å bli. Barnas fremtid er i Norge, sier mamma Amal Bajabaa.

- Lever fremdeles med stor uvisshet

Advokat Espen Andersen håper at familien Bajabaa vil få oppholdstillatelse av menneskelige hensyn.

— Barnas situasjon har ikke blitt vurdert på ett og et halvt år. Deres tilknytning til landet skal nå vektlegges mer enn tidligere. I denne saken er to av barna født i Norge. Det, sammen med den kaotiske situasjonen i Jemen, håper jeg vil føre til at de får opphold på grunn av sterke menneskelige hensyn, sier Andersen.

I juli innførte regjeringen en engangsløsning som ga asylbarn som har vært lenge i Norge muligheten til en ny vurdering. Ordningen vil i utgangspunktet ikke gjelde for familien Bajabaa, ettersom Jemen ikke har returavtale med Norge.

— Familien er trygg så lenge begjæringen behandles. Men det er ikke gitt at de får opphold og de lever fremdeles med en stor grad av uvisshet, sier Andersen.

UNE: Risikerer ikke forfølgelse

Utlendingsnemnda mener at Ibrahim Bajabaa (37) ikke er utsatt for forfølgelse i Jemen. Derfor har han heller ikke krav på beskyttelse som flyktning.

Det fremkommer av et vedtak fattet 22. april 2010. Nemnda opprettholdt dermed Utlendingsdirektoratets avslag på søknad om asyl 19. mai 2009. «UNE mener klageren ikke har sannsynliggjort at han har utvist en politisk aktivitet av en slik art eller av et slikt omfang at han har kommet i myndighetenes søkelys i hjemlandet», heter det i vedtaket, som er undertegnet av nemndleder Jan Henrik Nielsen.

Nemnda mener også at den generelle sikkerhetssituasjonen ikke tilsier at 37-åringen risikerer dødsstraff eller å bli utsatt for umenneskelig behandling eller straff.