Det kommer fram i en høringsuttalelse som Fylkesmannen i Aust-Agder leverte mandag.

Uttalelsen er svært dårlig nytt for Ikea. Selv om fylkesmannen ikke kan stanse planene, teller deres uttalelse tungt når fylkespolitikerne i november skal si ja eller nei til bygging.

Hvis de sier ja, kan fylkesmannen klage vedtaket til departementet. Fylkesmannen varsler at de vil vurdere en slik klage, hvis de er misfornøyde med vedtaket.

Store planer

Ikea er lei av å være alene i det store området som utgjør Sørlandsparken øst. Derfor vil de oppføre et outletsenter på til sammen 10.000 kvadratmeter.

I dette senteret skal det komme mellom 40 – 50 klesbutikker som selger fjorårets modeller.

Men da Sørlandsparken øst ble planlagt, var det et krav at området skulle brukes til storhandel og at forretningene skulle være større enn 3000 kvadratmeter. Ikea mener de er innenfor reglene, siden senteret samlet sett vil være langt større enn 3000 kvadratmeter.

Det samme mener politikerne i Lillesand som ville gi Ikea lov til å bygge. Men da kreves det en dispensasjon fra fylkeskommunen.

Sier nei

Fylkesmannen ser saken helt annerledes enn både Ikea og lokalpolitikerne i Lillesand. De mener det nye bygget vil framstå og brukes som et kjøpesenter med mange mindre enheter og dermed konkurrere med andre handelssenter.

Altså stikk i strid med planene for området som er storhandel.

«Senteret vil selge forbruksvarer som klær, sko, kosmetikk m.fl., altså samme varer som i dag selges i sentrum, i lokalsentra og på kjøpesentre, og i lignende lokaler. Vi mener derfor at et oultlet-senter i stor grad vil konkurrere med ordinær lokal handel» står det i uttalelsen.

Fylkesmannen skriver også at konsekvensene vil være uheldige. Hvis man tillater denne utbyggingen kan man også få en utgliding på Stoa der det er et lignende område.

Miljøvennlig

Bakgrunnen for de strenge begrensningene planen for Sørlandsparken øst er å hindre at andre handelssenter blir utkonkurrert.

Daværende regjering bestemte i 2008 at kjøpesentre kun kan etableres eller utvides hvis det er i samsvar med regionale planer. Målet var å hindre at bysentrene ble utarmet og at kjøpesentrene vokste uten kontroll.

Planene skulle også sikre at man slapp gå til departementet for å få en dispensasjon. Derfor kom det en plan for Sørlandsparken øst etter et omfattende arbeid. Fylkesmannen mener det er «meget uheldig» at slike planer blir uthulet gjennom dispensasjoner.

De skriver at de i stedet må jobbe med å lage en ny plan hvis de vil ha andre type aktiviteter enn det som er lov i dag.

Viktig uttalelse

Tidlig i november skal fylkespolitikerne ta beslutningen om de vil tillate handelssenteret. Plansjef i Aust-Agder, Ola Olsbu, jobber nå med en innstilling til politikerne.

— Hvor viktig blir fylkesmannens mening?

— Den blir en del av det samla vurderingsgrunnlaget. Men fylkesmannen har anledning til å bringe saken videre, og det vil komme tydelig fram i saksfremstillingen, sier Ola Olsbu, plansjef i Aust-Agder fylkeskommune.

Usikkert

Det er langtfra sikkert hva politikerne vil bestemme seg for.

— Jeg skal ta høringsuttalelse på alvor og vil bruke tid før jeg uttaler meg bastant om denne saken, sier Tellef Inge Mørland (AP), påtroppende fylkesordfører i Aust-Agder.

— Hva betyr det at fylkesmannen nå sier nei?

— I saker der de har innsigelsesrett, er det vanskelig å overse det. Men vi må også vektlegge innspillene fra kommunene og der er det ulike meninger. I tillegg skal vi også ha en selvstendig mening om dette.

Det vil være Kommunal og regionaldepartementet som tar den endelige avgjørelsen hvis saken blir klaget inn.