Nå er 35-åringen fra Søgne siktet for underslag. Han har erkjent de faktiske forholdene.

— Han har funnet et smutthull og utnyttet det, sier etterforsker Odd Even Thorsen ved Søgne og Songdalen lensmannskontor.

35-åringen reklamerte for billig drivstoff gjennom plakater og på nettet, slik Fædrelandsvennen nylig skrev. Drivstoffet var kjøpt på en selvbetjent bensinstasjon på Valand.

Fikk kort fra Nav

Nå er det klart at den arbeidsledige sosialklientens metode var å overtrekke et kontantkort fra Nav. Kortene gjør at man slipper å gå til banken for å få ut små pengebeløp fra Nav.

Kortet skal ikke kunne overtrekkes. Likevel fikk 35-åringen kjøpe diesel for over en halv million kroner i tre måneder fra 27. april til 29. juli da han ble oppdaget.

Terminalfeil

Ifølge politiet er årsaken at betalingsterminalen på Valand ikke er blitt jevnlig oppdatert slik den skal.

— Dette har medført at terminalen har gitt siktede kreditt, sier Thorsen.

Han sier det kun er på denne terminalen at mannen har klart å misbruke kortet.

Leder for Nav Søgne, Anette Berg, sier det ikke er uvanlig å gi Nav-klienter i pengenød kontantkort.

— Kortene gis til personer som ikke har mulighet til å få vanlige bankkort, sier Berg.

Verken hun eller politiet kjenner til at kort er blitt misbrukt på liknende måte tidligere.

— Det er synd at det er skjedd, men jeg tenker at det er litt tilfeldig at det skjedde med vårt kort, sier Berg.

Krever erstatning

Søgne og Greipstad sparebank er bankforbindelsen til Søgne kommune. Banksjef Bjørn Erland mener også manglende oppdatering av terminalen er en mulig årsak til at 35-åringen fikk kreditt.

— Ut fra det som er status nå, kan vi ikke se at det er Søgne kommune som skal lide noe tap her, sier Erland.

— Kan du utelukke at det ikke er noe feil med kortet?

— Så bombastisk kan jeg ikke være. Men ut fra kontoutskriften på kortet, ser det ikke ut som om det er noe galt med det. Dette er kort som brukes over hele Norge.

Det gjenstår å avklare hvem som vil kreve erstatning av 35-åringen. Sparebanken har nå framsatt et erstatningskrav mot bankforbindelsene til bensinstasjonen på Valand som er drevet av Agder olje.

Sosialklienten reklamerte for billig drivstoff blant annet på Tregde feriesenter.

Tidligere dømt

Ifølge daglig leder Terje Vetås har den ene av selskapets banker så langt ikke mottatt noe krav. Det samme opplyser bank nummer to til Fædrelandsvennen.

Det var Agder olje som varslet politiet etter at de stadig gikk tom for drivstoff på stasjonen. De sjekket transaksjonene og fant ut at det var et kortnummer som handlet ekstremt mye. Søgne-mannen har fått ut mellom 50— og 55.000 liter drivstoff til en snittpris på ti kroner literen.

Drivstoffet er solgt videre med en rabatt på fire kroner literen. Politiet mener kjøperne kan ha gjort seg skyldig i heleri.

Mannens samboer (42) er også siktet i saken, foreløpig kun for å ha kjøpt diesel. Etterforskningen av henne er ikke avsluttet.

Begge er kjenninger av politiet og sammen dømt for bedrageri tidligere, blant annet ved bruk av falske sedler og falske underskrifter.