- Det som skjer dette året er avgjørende for hvordan det går videre med dere i livet, sa rektor Åse-Lill Kimestad ved Vågsbygd videregående skole til avgangselevene som måtte begynne studiene på egen hånd. Foto: Reidar Kollstad
Et siste blikk på talen hun skal holde for elevene før rektor Åse-Lill Kimestad ved Vågsbygd videregående skole går ned til aulaen der til sammen 630 elever skal ønskes velkommen til et nytt skoleår. Foto: Reidar Kollstad
- Lynet slo ned ved streiketeltet vårt, forteller tillitsvalgt i Utdanningsforbundet ved Vågsbygd videregående skole, Trine Nielsen, som ikke tok det som et tegn på at høyere makter forsøkte å gripe inn i streiken. Hun setter sin lit til at partene i streiken skal finne en løsning. Foto: Reidar Kollstad
Frokost i kantinen på Vågsbygd videregående skole både for elever som hadde "døgnet" og de som hadde sovet hjemme. Thea Ormestad (t.v.) hadde satset på egen seng hele natten, mens Hanne Thorkildsen (t.h.) hadde fått med seg en god del av natten, før hun stakk hjem for noen få timer på øyet. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg var utrolig spent da jeg våknet i dag morges, forteller rektor Kimestad ved Vågsbygd videregående skole i Kristiansand.

Når 55 lærere streiker, blir mange elever overlatt til seg selv og sin egen vilje til å starte studiene på egen hånd. Og Kimestad sier de som ikke er i streik, har nedlagt masse arbeid, uten å begå streikebryteri, for å få kabalene til å gå opp med det rent praktiske.

Våkenatt

Allerede klokka 0730 sto de første elevene på skoletrappa, selv om skolen ikke åpner før 0800. Kimestad var allerede på plass da, og gikk ut for å snakke med dem og slippe dem inn. En del av elevene hadde deltatt på våkenatt på Kristiansand katedralskole Gimle, men ganske mange hadde rett og slett bare holdt seg hjemme:

— Hehe, ja jeg holdt meg hjemme i natt, og har sovet godt, forteller Thea Ormestad, tredjeklassing og klar for sitt siste skoleår i videregående.

Vi treffer henne i skolens kantine der hennes medelever var samlet til frokost før alvoret skulle begynne klokka 09. ## 7400 elever

Til sammen omfatter streikeopptrappingen fra mandag 17 skoler, 7400 elever og 592 lærere på Sørlandet. 5500 lærere over hele landet streiker. Torsdag er Ks og Utdanningsforbundet i forhandlinger for å forsøke å få til en løsning.

— Jeg har forståelse for streiken, og jeg håper den blir avsluttet så raskt som mulig, sier Kimestad.

Dersom forhandlingene hos Riksmekleren skulle føre fram, vil resultatet bli lagt fram til ny uravstemning blant lærerne. Det slo Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied fast like før partene i lærerstreiken satte seg til møtebordet hos Riksmekleren klokken 10 torsdag, i følge NTB.

Ingen av lærerne som ikke streiker har anledning til å overta timer for de som streiker. Så når bare 15 av 70 er i virksomhet, betyr det i praksis at mange elever overlates til seg selv. Men Kimestad hadde sørget for at det ble lagt ut tips til stuideteknikk for elevene på skolens hjemmeside, og at klasserommene står åpne. Dermed kan elevene begynne studiene på egen hånd.

I aulaen må Kimestad bruke utestemme når hun skal tale til elevene. Lærerne som har ansvar for lydanlegget, er i streik. Og hun legger ikke skjul på hvilken utfordring streiken er for elevene.

Ansvar

— Dere har selv ansvar for hvordan dere kommer i gang. Det som skjer dette året, er avgjørende for hvordan det går videre med dere i livet, sa hun til avgangselevene som var de første som fikk bøker, timeplaner og elevkalendere.

Elever som ønsker å bytte klasser eller studieretning, må vente til streiken er over for å få det til. Fravær blir ført for de klassene hvor det faktisk vil foregå undervisning.

Utenfor skolen sørger streikevakter for at ingen prøver seg på streikebryteri, og tillitsvalgt i Utdanningsforbundet, Trine Nielsen, sier de ikke har avslørt noen forsøk på dette.

— Men lynet slo ned ved streiketeltet vårt, forteller hun. De streikende hadde ikke mer enn fått satt seg med kaffe og croissanter før det smalt i asfalten ved 08-tiden. Ingen ble skadet, utover sjokket, og så vidt Fædrelandsvennen kunne se, var det ingen som oppfattet dette som et tegn fra oven.