Blir planene realisert kan det gamle bankbygget på Lunde bli erstattet med boliger og leiligheter, med fasade mot Lundeveien. Dette er en illustrasjon av bygget før kommunen vedtok å senke bygget med en etasje. Foto: Møvik Byggetjenester A/S

SØGNE: Søgne-politikerne har vedtatt at Lundes bebyggelse og stil skal bevares, men nå kan vedtaket settes til side for å slippe til et moderne leilighetskompleks.

— Denne blokken blir veldig stor og bryter klart med Lundeplanen. Vi forstår ikke at det kan gå an, sier Finn Engenes i Lunde Velforening til Fædrelandsvennen.

Restriksjoner

Den såkalte «Lundeplanen» ble vedtatt for åtte år siden, etter at beboere og kommunen gikk sammen om å lage en reguleringsplan som skulle bevare deler av området. Lundeplanen setter nemlig klare restriksjoner for byggestil, med formålet at det tidligere handelssenterets særpreg bevares.

— I 2004 var det et stort folkemøte med kommunen og beboerne. Der ble det vedtatt at deler av Lunde skal bevares med den gamle bygningsstilen. Derfor er det så uforståelig at de nå vil se bort fra denne og tillate en moderne boligblokk, sier Finn Engenes.

I Lundeplanen heter det blant annet at all bebyggelse langs Gamle Lundevei er bevaringsområde, at bestående bebyggelse ikke tillates revet, at maksimal høyde til mønet er 13 meter og at bygningen skal ha skråtak (saltak).

Engenes mener den nye bygningen bryter totalt med dette.— Den har helt flatt tak, et materialvalg som ikke passer bebyggelsen rundt og størrelsen på bygget bryter med planen, sier han, og spør:

— Nå ser det ut som Høyre, Frp og de to uavhengige representantene i kommunestyret setter en strek over Lundeplanen og tillater ny reguleringsplan. Hva var da vitsen med å ta med beboerne i utformingen av planen?

Gått ned en etasje

Blir planene realisert kan det gamle bankbygget på Lunde bli erstattet med boliger og leiligheter, med fasade mot Lundeveien. Dette er en illustrasjon av bygget før kommunen vedtok å senke bygget med en etasje. Foto: Møvik Byggetjenester A/S

Det er detaljregulering for Gamle Lundevei øst som omhandler den gamle banktomta, og høringsfristen for offentlig ettersyn gikk ut torsdag i forrige uke. Utbygger ønsker med planen å legge til rette for blokkbebyggelse med bolig og næring som kombinert formål.Saken er ventet opp i plan— og miljøutvalget innen kort tid, og så videre i kommunestyret. De to uavhengige representantene i kommunestyret gir Høyre og Frp flertall for å få planene gjennom, dersom partiene stemmer som forventet.

- Positiv

Leder av Plan- og miljøutvalget, Egel Terkelsen (Frp), sier at han ikke vil kommentere saken i dybde før han har fått lest alle høringsinnspillene.

— Vi skal vurdere saken når den kommer opp til behandling, og se om vi skal sende den videre til kommunestyret eller ikke. Men jeg kan si at Frp i utgangspunktet er positive til utvikling på Lunde, sier han til Fædrelandsvennen.

— Hva med Lundeplanen, kan dere bare sette den til side?

— Den ble vedtatt for åtte år siden, og ting forandrer seg. Sett i ettertid ble den planen altfor detaljert om hva man kan gjøre – og ikke kan gjøre, sier han.

Utbygger og eier av den gamle banktomta, Tom Arne Aamodt, har tidligere sagt at han avventer politisk behandling av reguleringsplanen.

— Jeg satser på at vi får til en god videreutvikling av Lunde, har han tidligere uttalt til Fædrelandsvennen.