— Vi har fått resultatene av promilletesten. Den viser ikke spor etter rusholdige midler, sier politiadvokat Johan Martin Kile i Agder politidistrikt.

Flykapteinen i 40-årene ble anholdt av politiet på Kjevik 2. november. Årsaken til anholdelsen var at flykapteinen nektet å la seg promilleteste da politiet ba om en utåndingsprøve.

Nektet av prinsipp

Nå foreligger resultatene fra blodprøvene, som viser at piloten ikke var ruspåvirket. Ifølge advokat Sigurd Løkholm i Norsk Flygerforbund, som har bistått piloten, nektet flykapteinen å blåse av prinsipielle årsaker.

LES OGSÅ:

— Han reagerte ut fra en tanke om at han ikke hadde plikt til å avgi en slik prøve, sier Løkholm.

Inntil nylig kunne piloter i Norge kun promilletestes ved blodprøve og ikke utåndingsprøve. I 2012 ble reglene endret slik at piloter ble underlagt samme regelverk som bilister, togførere og sjøkapteiner.

— Han var ikke klar over at reglene var endret, sier Løkholm.

Var usikker på reglene

Løkholm var tirsdag i kontakt med piloten, som ikke ønsket å uttale seg om saken selv.

— Men han ønsker å presisere at han ikke nektet å blåse. Han var usikker på om han hadde plikt til å gjøre det og ba om en avklaring av dette. Før avklaringen kom, ble han anholdt og tatt med til en blodprøve. Det er dermed ikke korrekt at han nektet, slik politiet ga uttrykk for, sier Løkholm.

Ifølge advokaten er piloten uansett glad for at prøven viser at han ikke var påvirket.

Politiadvokat Kile opplyser at politiet nå vil avslutte saken. Han kunne tirsdag ikke svare på om piloten risikerer noen reaksjon fra politiet for å ha nektet å la seg promilleteste.

— Om det kan straffesanksjoneres, har jeg ikke oversikten over, sier Kile.

Widerøe glad for svaret

Piloten ble anholdt like før flyet skulle ta av fra Kjevik til København. Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe er glad for at prøven viste seg å være negativ.

— Vi er glade for at prøven var negativ, men dette er jo likevel en personalsak. Man har ikke anledning til å nekte å blåse. Ved å gjøre det, setter man selskapet i vanry. Men det er en langt mindre alvorlig sak enn å møte alkoholpåvirket på jobb, sier Kongsteien.

Da saken ble kjent, bestemte Luftfartstilsynet seg for å midlertidig tilbakekalle pilotens flysertifikat.

— Jeg antar at han vil få det tilbake, men dette bestemmer luftfartstilsynet. Det er et brudd på luftfartsloven å nekte å blåse, men jeg tviler vel på at det vil føre til at man mister flysertifikatet permanent, sier Kongsteien.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med Luftfartstilsynet, som opplyser at vedkommende fikk tilbake sertifikatet i tirsdag.