Levekårspolitiker Jens Røed (H) mener forslaget er direkte reaksjonært.

— Det blir å gå baklengs inn i fremtiden. Samfunnet utvikler seg til stadig å bli mer fleksibelt, men i stedet for å tilrettelegge for folk, går man i motsatt retning, sier han til Fædrelandsvennen.

Kontroversielt

Oppvekstseksjonen har nemlig sett seg lei på at antall søknader om elevpermisjon i skoletiden for å dra på solferier med familien øker for hvert år. Frykten er at undervisningen blir skadelidende i klasser med betydelig fravær.

Unntak for permisjonsnekt skal kun gis i forbindelse med sykdom, dødsfall og begravelse i familien, eller når eleven er tatt ut til å delta på konkurranse eller stevne på høyt nivå.

Jens Røed sier at han ikke forstår kommunens tankegang.— Skolen har allerede lov til å gi permisjon 10 dager i året, så hvorfor kan ikke disse dagene da brukes til fri? Er ikke 10 dager satt fordi det er et forsvarlig antall dager?

— Dersom det er ugunstig at en elev mister undervisning, så bør det være en sak mellom skolen og den enkelte elevs foreldre, sier han.

Får kritikk

I høringsrunden er det spesielt punktet om forsvarlighetsvurdering som reiser kritikk. Rektor skal blant annet ta stilling til elevens skoleprestasjoner i sin vurdering om å gi permisjon.

— Nå er ikke dette noe nytt, da det vil være naturlig å trekke dette implisitt inn i en helhetsvurdering. Samtidig ser vi med tristhet frem til den dagen en elev ikke kan reise i begravelsen til farmor (eller kanskje farfars 80-årsdag) fordi han eller hun har prestert for dårlig på skolen, skriver Jan Morten Berntsen, leder av Vennesla kommunale foreldreutvalg (KFU).

Videre spør han om saken i det hele tatt er et problem.

— Dagens reglement og lovverk setter som et ufravikelig krav at permisjon skal være forsvarlig. KFU legger til grunn at det ikke innvilges uforsvarlige permisjoner i dag, og har tillit til at skolelederne allerede tar de riktige vurderingene.

KFU spør også om hvorfor bakgrunnen for å ta permisjon er relevant for forsvarlighetsvurderingen.

- Urimelig

Lokallagsleder og hovedtillitsvalg i Utdanningsforbundet Vennesla, Kristin Vasvik Håland, skriver at forbundet ser behovet for regelendring, men:

— Det er noe urimelig at det aldri skal være godkjent fravær, en sjelden gang, å reise på ferie eller i et familieselskap. Det er fint med klare regler, men at det må tas hensyn til at folk har forskjellig økonomi, barn kommer fra delte hjem der det ikke alltid kan samkjøres.

FAU-leder ved Vennesla skole, Mihaela Girovanu, skriver at det er positivt at det blir innstramning i feriepermisjoner, men ønsker mer fleksibilitet. Hun er også svært kritisk til punktet om forsvarlighetsvurdering.

— Det må ikke gjøres forskjell på barn ut i fra skoleprestasjoner. Man kan risikere at bare de som er skoleflinke kan ta permisjon. Dette ser vi på som negativt og diskriminerende.

Saken skal opp til politisk behandling 6. juni og oppvekstsjef Kristin E. Robstad sier at det i innstillingen kan tas hensyn til innvendingene fra høringsrunden.