Fra Froland i øst til Kvinesdal i vest — fra Evje og Hornnes i nord til Søgne i sør. Åtte kommuner kjemper nå om statlige arbeidsplasser, sikre skatteinntekter og en milliardinvestering som kan gi store lokale ringvirkninger.

Alle mener de innfrir kravet om kort avstand til politistasjonene og domstolene i Arendal og Kristiansand, samt at de har tilfredsstillende nærhet til E 18 eller E 39. ## Kampen

Hvor fengselet skal ligge blir i realiteten avgjort i justiskomiteen mellom 17. og 28. april. Da skal komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, KrF og Venstre avgjøre lokalisering og om det skal bygges ett eller to fengsel i Agder.

17. april legger komiteen fram en foreløpig innstilling, uten at kommune blir valgt.

28. april sender den sin endelige innstilling til Stortingets presidentskap, inkludert navnet på kommunen(e) de mener skal få fengselet. Den 5. mai voterer Stortinget, da avgjøres saken formelt.

Borgerlig enighet

Det er Jan Arild Ellingsen (Frp) som er saksordfører påfengselsmeldingen. Mandag besøkte han Søgne, der ordfører, varaordfører, rådmann, teknisk sjef og Frps gruppeleder holdt en egen orientering for ham om hva kommunen kan tilby.

- Det eneste vi kan si med sikkerhet nå, er at fengselet legges til Agder. Så må de fire borgerlige partiene forsøke å komme til enighet om hvilken kommune fengselet legges til. Det er mange gode kandidater, sier Ellingsen.- Den første avgjørelsen som må tas er om det skal være ett stort fengsel, eller om det skal være to, sier Ellingsen.

Justiskomiteens nestleder, Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fra Evje og Hornnes, er sønn av ordfører Bjørn Ropstad (KrF) som lenge har kjempet for å få fengselet dit.

Han har sagt at han mener den beste løsningen vil være en delt løsning med to fengsel i Agder. Et syn som Agders politimester Kirsten Lindeberg offentlig støtter.

Må tørre å velge

- Mitt inntrykk er at det viktigste for Agder er at fengselet legges hit. Så håper jeg Stortinget tør å ta en avgjørelse, at vi kan sende fra oss en klar beskjed til regjeringen om hvor fengselet skal ligge. Og at det må skje raskt. Så håper jeg at de kommunene i Agder som ikke blir valgt, også applauderer over at fengselet legges til Sørlandet, sier Ellingsen som tidligere har antydet et håp om at fengselsportene kan stå ferdig to år etter at vedtaket er gjort.Han tar ikke avgjørelsen for gitt.

- Det er lokalvalg. Det er fire borgerlige partier som må bli enige. Politisk maktkamp og lokalvalg til høsten kan spille inn. Derfor håper jeg Stortinget tør å ta avgjørelsen nå, slik at vi slipper å vente lenger. Vi trenger fengselsplassene raskt, sier Ellingsen.

Kravene

- Hvilke faglige forhold vil dere legge vekt på?

- Først må det være en tomt tilgjengelig med nok areal. Så må det være nærhet til politi og brannvesen. Vi vil også legge vekt på at det kan gis psykiatrisk behandling, at det finnes et godt helsetilbud og muligheter for skolering og videregående opplæring. Det må også være et godt kommunalt tjenestetilbud, sier Ellingsen, som legger til at alle kommunene i Agder har det, men på ulike nivå.jan.oddvar.eide@fvn.no — 91366029