BYKLE: – Men husk, hårføneren må være rosa, fleiper Pål Berntzen i Bykle-firmaet Torgeir Bjørnarå AS.

Han har ikke mistet humøret selv om han de siste ukene er «reisende» i opptining av vannrør på Hovden.

Da Fædrelandsvennen kjørte til Hovden torsdag formiddag, viste gradestokken 29 kuldegrader ved Berdalsbru. På selve Hovden var kulda litt snillere, minus 23 grader, stigende til 19 da journalisten møtte elever fra Fjellgardane skule på Hovden i full fart med å slå ball på skøytebanen nedenfor Hovden Badeland. Ingen av elevene i femte, sjette og sjuende syntes det var noen grunn til å holde seg inne i sprengkulda.

NEDIST: Dette toalettet på Bykle er frosset helt ned.

Løser isproppene– Det har vært eksepsjonelt mye frostskader innendørs denne vinteren, forteller rørlegger Berntzen. Han har ikke tall på alle de dusjarmaturene og toalettene han har skiftet.

– Men hva er dette med hårføner og støvsuger?

– Med disse plastrørene, rør i rør, kan vi ikke bruke elektriske oppvarming som på kobberørene, sier han.

Berntsen tar derfor og kobler støvsugeren til rørkoblingen på den ene siden av isproppen, mens han blåser med hårføneren mot det frosne området. Dermed blir den varme luftstrømmen forsterket og sugd inn av støvsugeren.

– Etter noen minutter er vannrøret her åpent igjen. I dette tilfellet fordres det at hytta brukes hele tiden etterpå. Det er for dårlig isolasjon der vannet kommer inn i kjøkkenet, sier Berntzen. Her vil vannet fryse fort igjen.

Berntzen er ikke den eneste rørleggeren på Hovden. Han har derfor ikke oversikt over hvor mange hytter i dette området som har fått frostproblemer. Selv har han vært og løst problemer på omkring 30 fritidsboliger. På flere av dem flere ganger.

Minst 15 grader innendørs

– Hvorfor blir det så mange skader?

– Rett og slett fordi folk ikke setter på nok varme når de ikke bruker hyttene, sier Torgeir Bjørnarå, sjefen sjøl i firmaet med 35 års erfaring fra rørleggerarbeid i Setesdal.

SLO BALL: Elever ved Fjellgardane skule på Hovden koste seg i 19 kuldegrader på skøytebanen med slåball. De hadde da vært ute i verre kulde, mente de.  Foto: Johs. Bjørkeli

– Folk tror det er nok å ha 8-10 grader inne i hyttene sine. Det holder ikke. De bør ha minst 15 grader, hvis ikke blir det kuldegrader i hytta når det er 25 minus ute, sier Bjørnarå. Han oppfordrer også hytteeierne til å følge forsikringsselskapenes påbud om å stenge hovedvannkrana når de er borte mer enn tre dager fra boligen.

Kostbart

– Ja, det kan bli dyrt når frosten sprenger vannrørene, sier Berntzen. Han viser bilder han tok fra ei hytte der hovedsikringen gikk slik at strømmen forsvant og alt endte i elendighet. Et 15 centimeter tykt islag i bad, to soverom og gang.

– Skader for minst 100.000 kroner der, sier han. Dette var ei eldre hytte der det elektriske anlegget ikke var godt nok dimensjonert til å tåle all varmen som hytteeieren – klokelig nok – hadde satt på.

At det nå først og fremst er frostskader innendørs og ikke i rørledningene inn til hyttene, skyldes at utendørsanleggene er rustet kraftig opp med blant annet varmekabler de siste årene.