HISSIG DEBATT: Forfatter Øyvind Strømmen (midten), mener at Arne Tumyrs organisasjon Stopp Islamiseringen av Norge er en del av den høyreradikale bevegelsen. Arne Tumyr (tv), mener Strømmen sverter ham. Arkivets direktør Aslak Brekke (th), lot Tumyr slippe til på talerstolen etter Strømmens foredrag på Arkivet tirsdag kveld. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: Strømmen blir regnet som en av de fremste kjennerne av høyreradikale miljøer i Norge, og har skrevet boka "Den sorte tråden" der Arne Tumyrs organisasjon Stopp Islamiseringen av Norge blir omtalt.

Tirsdag kveld holdt han foredrag på Arkivet der Arne Tumyr satt på fremste rad.

— Hvordan kan Strømmen snakke om 33 aksjoner som høyreekstreme står bak, når han ikke nevner 20.000 islamistiske aksjoner og alle de som er drept i disse aksjonene, spurte Tumyr etter foredraget.

Holmer Hoven protesterte

Da hadde Arne Tumyr allerede bedt om å få holde et innlegg, siden han mente han og organisasjonen ble dårlig omtalt i Strømmens bok, og at Strømmen brakte feilaktige opplysninger om dem.

Arkivets direktør, Aslak Brekke, åpnet først for at han skulle få holde sitt innlegg, men møtte protester fra salen.

— Jeg er ikke kommet her for å høre på Arne Tumyr, sa Finn Holmer Hoven, tidligere sjefredaktør i Fædrelandsvennen.

Men Tumyr fikk framføre noen spørsmål. I tillegg til å snakke om islamsk terrorisme, mente han at Øyvind Strømmen brakte uriktige opplysninger om at han selv hadde tatt tilorde for bruk av våpen mot muslimene.

— Du sier at jeg har tatt til orde for at vi skal ta til våpen. Hvorfor sprer du slike løgner, spurte Tumyr som mente Øyvind Strømmen svertet ham.

Ampert

Øyvind Strømmen mener på sin side at han har vært svært tydelig mot radikale, muslimske miljøer.

— Jeg har konfrontert dem, og tatt til motmæle. Det som er interessant, er at når jeg tar til motmæle mot islamismen, så har jeg andre muslimer med meg, men det har ikke Arne Tumyr, sa Øyvind Strømmen.

Han mener SIANs nettsider har hatt flere ekstreme ytringer.

— Jeg har ikke noe behov for å sverte deg, det klarer du helt fint på egen hånd, og det har du gjort i mange år, sa Strømmen til Tumyr.

Strømmen har i sin bok vist til et intervju som TV2 gjorde med Arne Tumyr i 2009 der han sier at "I en forsvarssituasjon er det klart at da har vi nøyaktig den samme situasjonen som vi hadde i 1940 - 1945. Da hadde vi valget om å enten underkaste oss disse overgriperne eller gripe til våpen"

Dette mener Tumyr er tatt ut av sin sammenheng. Han har også møtt opp på tidligere foredrag av Øyvind Strømmen for å protestere.

Arne Tumyr selv strøk på dør før arrangementet på Arkivet var over.