— Det er en stygg deltakelse i Frps lokallagskonkurranse om hvem som kan tenke minst humant og bry seg minst om gjeldende konvensjoner og lovverk, sier gruppeleder for Kristiansand Venstre, Ivar Bergundhaugen.

- Bli gode borgere

Gruppeleder Stian Storbukås og leder Steinar Bergstøl Andersen i Kristiansand Fremskrittsparti uttalte mandag til Fædrelandsvennen at de er for lukkede asylmottak og å nekte alle asylsøkere permanent oppholdstillatelse.Dermed støtter de to av de mest omstridte punktene i Oslo Fremskrittpartis vedtak fra helgen.

Isabelle-Louise Aabel og Kai Steffen Østensen fra Arbeiderpartiet og Ivar Bergundhaugen fra Venstre reagerer på utsagnet.

Bergundhaugen mener mennesker på flukt ikke skal ikke sperres inne uten lov og dom.

— Dette har vi ikke har sett siden apartheidregimet i Sør-Afrika falt. Mennesker på flukt skal møtes med varme hjerter og hjelpende hender, slik at de raskest mulig kan inkluderes i samfunnet og bli gode borgere som bidrar, sier Bergundhaugen.

- Ikke lov

Isabelle-Louise Aabel reagerer også sterkt.

Leder for Kristiansand Arbeiderparti Isabelle-Louise Aabel. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er ikke en reell mulighet eller en human måte å ta imot asylsøkere på. Det går imot alle internasjonale konvensjoner som Norge har skrevet under på, sier Aabel, som er nyvalgt leder i Kristiansand Arbeiderparti.

Man kan ikke låse en dør for folk som ikke har gjort noe galt

Hun sier det kun er lov å sperre inne folk som har en dom på seg. Hun mener redselen noen nordmenn føler på er kommet av retorikk fra andre nordmenn.

— Man kan ikke låse en dør for folk som ikke har gjort noe galt. Fryktretorikken som blir brukt er skadelig både for asylsøkere og for Norge, mener Aabel. Hun mener Norge som et av verdens rikeste land har plikt på seg til å hjelpe.

Aabel tror ikke at det å nekte asylsøkere permanent oppholdstillatelse vil være positivt for integreringen. De får ikke samme motivasjon for norskopplæring, skole og jobb dersom de vet at de en dag må reise ut igjen, mener hun.

- Rystende

Kai Steffen Østensen er leder av AUF i Vest-Agder, fylkespolitiker og medlem av kommunestyret i Farsund. Han sier at lukkede asylmottak er brudd på menneskerettighetene som sier at et menneske er født fritt, med samme menneskeverd og rettigheter som andre mennesker.

Kai Steffen Østensen er leder av AUF i Vest-Agder. Foto: LARS HOLLERUD

— At mennesker på flukt skal sperres inn bak lukkede dører er absurd, sier han. Østensen mener forslaget er både rystende og krenkende.

At mennesker på flukt skal sperres inn bak lukkede dører er absurd

— Ved å velge å sette inn alle i lukkede asylmottak slik gruppeleder og lokallagsleder i Kristiansand Frp ønsker, med spesielt begrunnelse i kriminalitetsforebygging, snur man jo rundt på det norske rettsprinsippet som er svært tydelig. Man er uskyldig til det motsatte er bevist, påpeker han.