KRISTIANSAND: Den 37 år gamle polakken ble pågrepet av politiet i Kristiansand 2. desember i fjor i forbindelse med etterforskning i en annen straffesak. Mannen ble varetektsfengslet og siktet for bruk av falske dokumenter. Etter bare én uke ble han dømt til fengsel i 36 dager.

Nå viser det seg at mannen har en kriminell fortid fra sitt eget hjemland. I en kjennelse fra Kristiansand tingrett kommer det fram at mannen tilbake i 2005 ble dømt for voldshandlinger og skadeverk i Polen.

Rømte fra landet

35-åringen ble dømt til ett års fengsel for ugjerningene. Mannens straffesak ble anket til den lokale lagmannsretten i Polen, men ble avvist.

Etter å ha sonet deler av dommen unndro mannen seg resten av fengslingen ved å rømme fra landet. Det gjenstod da over åtte måneder av dommen på ett års fengsel.

Nektet utlevering i retten

Norske myndigheter ble gjort oppmerksom på saken da det polske justisdepartementet sendte en begjæring til norske myndigheter om utlevering i juli 2011. Mannen nektet å la seg utlevere til Polen da han møtte i Kristiansand tingrett til fengslingsmøte 31. januar i år. 35-åringen sa under sin forklaring at familien var avhengig av hans inntekt som byggearbeider i Norge. Hvis han ikke forsørget familien, så hadde de ikke penger til mat, hevdet han.

I fengsel til utlevering

Retten vurderte om grunnlaget for utlevering var til stede blant annet med henblikk på lovverket knyttet til foreldelse av straffesaker.

Dommerfullmektig Flemming Christoffer Hessje kom fram til at vilkårene for utlevering er til stede. Mannen vil trolig bli sittende i varetekt helt til han blir utlevert til hjemlandet. Retten mener det er fare for at han på nytt vil unndra seg straffeforfølgelse dersom han blir løslatt fra varetekt.