KRISTIANSAND: Selv om kommunen leverte et historisk resultat vil ikke politikerne love penger til flere gode formål i år.

Kommunen går med et overskudd på 81,4 millioner kroner for 2012, ifølge det foreløpige regnskapet for 2012. De ulike sektorene, som helse— og sosial og oppvekst, går med til sammen 43,9 millioner i overskudd.

Det er kanskje upresist å kalle det for "overskudd" i kommunenes tjenester, så mange vil nok mene at mindreforbruk i forhold til budsjett er et mer dekkende begrep. I tillegg kommer noen ekstra inntekter.

Resultatet er uansett noe så sjeldent som gledelige tall i Kommune-Norge.

Historisk milepæl

— Har det hendt før at alle sektorer går med overskudd? spurte ordfører Arvid Grundekjøn økonomidirektør Terje Fjellvang under formannskapet.

Fjellvang kunne bekrefte at dette var første gang for Kristiansand.

— Det er fantastisk, og en historisk milepæl. Det er uvanlig å klappe i formannskapet, men nå kan vi gjøre det, sa Grundekjøn – og fikk med seg de andre politikerne på applausen.

De ulike sektorene får størstedelen av æren for sin gode økonomikontroll. Men også andre vinder har blåst Kristiansands vei. Lavere strømutgifter gir besparelse på 14 millioner kroner. Vårens streik i skolene gir åtte millioner kroner ekstra.

Best i barnehagen

I kroner leverte barnehagesektoren det beste økonomiske resultatet, med et underforbruk på 9,9 millioner kroner.

Ordfører Arvid Grundekjøn roser kommunale ledere og ansatte for god budsjettstyring, men politikerne tar noe ære selv også.

— Vi har fulgt godt med, og har hatt fokus på at planene følges, sier Grundekjøn. Som siviløkonom og mangeårig forretningsmann og styreleder er han vant til å styre tall.

— Ligger det penger her som kommunen kunne brukt på å løse oppgaver i stedet for å gå med overskudd?

— Tallene er gode i den forstand at de vitner om god økonomistyring, men prosentvis utgjør det ikke så mye. Vi bør ha marginer som dette for å kunne ta høyde for uventede ekstrautgifter, som for eksempel ekstra brøyting, sier Grundekjøn. Brøytebudsjettet sprakk med 11 millioner kroner i fjor.

Mindre skatteinntekt

Arvid Omdal (KrF) sier at de i flertallskoallisjonen har hatt fokus på å få ned de offentlige utgiftene, samtidig som de har fulgt nøye med hvordan pengene brukes.

— Vi må gi honnør til de som har klart å levere så gode resultater, sier han.

— Burde dere brukt flere penger til å løse oppgaver i stedet for å gå med overskudd?

— Nei, det skal lite til før slike buffere brukes opp. Rådmannen sa at det tross alt disse beløpene kun er et par dagers drift, understreker Omdal.

— Det ligger nok av utfordringer foran oss, men disse tallene viser først og fremst at det er god styring og oversikt, sier Norunn Tveiten Benestad (H).

I regnskapet ligger det også noen negative nyheter. Skatteinngangen i Kristiansand de siste 10 årene som regel vært høyere enn for landet, men både i 2012 og 2011 var veksten vesentlig lavere. I forhold til budsjettet ble skattesvikten på 50,3 millioner kroner