UTSIKT: Fra terrassen kan man se mot Odderøya. Foto: Thomas V.K. Heimdal
STUEN: Leiligheten på 149 kvadratmeter har fire rom. Her er stuen. Foto: Thomas V.K. Heimdal
LYST OG MODERNE: Biskop Stein Reinertsen flytter inn i en helt ny leilighet. Foto: Thomas V.K. Heimdal
SPISEPLASS: Kanskje kommer det til å sitte flere biskoper og diskutere teologi rundt dette bordet. Foto: Thomas V.K. Heimdal

KRISTIANSAND: Den nye biskopen er spent på hvordan det blir å bo seks etasjer nærmere himmelen.

— Det har jeg aldri prøvd før, så det blir spennende å se, sier Reinertsen til Fædrelandsvennen.

FLYTTER TIL KRISTIANSAND: Stein Reinertsen og kona Marit Reinertsen Foto: Kjartan Bjelland

Budsjettet sprakk

Opplysningsvesenets fond (OVF), som har ansvar for kirkens preste— og bispeboliger, måtte grave dypt i pengepungen for å sikre seg fireromsleiligheten som ligger i et av byens dyreste områder.

I følge Vårt Land, som først omtalte saken i dag, hadde OVF opprinnelig et budsjett på åtte millioner kroner for ny bolig til biskopen i Agder og Telemark.

SJETTE ETASJE: Den nye bispeleiligheten blir på enden av dette bygget i "Bystranda park" på Tangen. Foto: Thomas V.K. Heimdal

Nå er det klart at de 149 kvadratmeterne i boligkomplekset "Bystranda park" gikk for 8,75 millioner kroner. Dette er det samme som prisantydningen og gir en pris per kvadratmeter på 59000 kroner.— Jeg synes vi har vært passe nøkterne, og har investert i noe vi mener er en grei investering for OVF, sier Bernt Aas, avdelingsdirektør for presteboliger i OVF, til Fædrelandsvennen.

Han legger til at den nye bispeleiligheten ikke er av de dyreste på Tangen.

— Jeg regner med at eiendomsmarkedet i Kristiansand utvikler seg i en retning hvor vi vil få tilbake pengene og vel så det hvis vi en gang må selge leiligheten, sier Aas.

— En tjenelig bolig

Agder-biskopen har selv ingen meninger om prisen.

— OVF må styre sine midler slik de ønsker det, sier Reinertsen.

— Ifølge Vårt Land deltok du i boligjakten selv gjennom å følge med i annonsene på finn.no. Var det du som plukket ut denne leiligheten?

— Nei, jeg har ikke plukket ut leiligheten, bare sagt at de måtte finne en tjenelig bolig. Så var det OVF som jobbet med prosessen, sier Reinertsen.

Noe representasjon

Leiligheten inneholder blant annet et hovedsoverom med utgang til balkong på 5,6 kvadratmeter og inngang til eget bad.

I tillegg kommer to soverom, gjestebad, kott, kjøkken og spisestue med utgang til balkong. Fra den største stuen er det utgang til en privat takterrasse på 59 kvadratmeter.

Stein Reinertsen skal ha kontor i et av rommene, og regner med at han også må bruke leiligheten til noe representasjon.

Første bispeleilighet

Den gamle bispegården i Kristiansand ble solgt i fjor. Da hadde ikke tidligere biskop, Olav Skjevesland, bodd der siden 2009. Det er er nå første gang at Opplysningsvesenets fond kjøper en leilighet i stedet for enebolig til en biskop. Dette varsler en ny kurs.

— Vi ser at de store bispegårdene kan være en belastning for dem som skal bo der. Biskopene er travle folk, som har lite tid til å bruke på vedlikehold, snømåking og hagearbeid. Når vi i framtiden skal kjøpe nye boliger til biskopene, kommer vi til å prioritere funksjonalitet framfor representativitet, sier Bernt Aas til Vårt Land.

Til Fædrelandsvennen sier avdelingsdirektøren at de ønsket å vente med kjøpet av ny bispebolig til de viste hvem som ble utnevnt som ny biskop.

Flytter inn etter Kirkemøtet

Stein Reinertsen kom fra stillingen som prost i Mandal, og ser nå fram til å flytte til Kristiansand. Han flytter inn i løpet av våren.

— Jeg har et spennende program foran meg når jeg skal ut å besøke alle prostiene. Så det mest realistiske er at det blir etter Kirkemøtet i april. Jeg må rett og slett få tid til å flytte også, sier Reinertsen.