IVELAND: — Folk har internett i Iveland, men på et gammelt Telenor-system, og nettet er svakt for mange, sier leder av kulturavdelingen i Iveland kommune, Finn Terje Uberg.

Kommunesenteret på Birketveit nyter godt av høyhastighets fibernett, men beboerne i kommunen har til nå måtte nøye seg med en langt svakere adsl-tilgang.

Bredbånd kan defineres så lavt som 1-2 mbit/s, noe de fleste i kommunen har.

Men det kan snart være historie for folk på Birketveit. Dersom det nå blir fiberutbygging vil hastigheten bli minimum 25 mbit/s.

— Innbyggerne har henvendt seg til kommunen med ønske om å få tilgang til fibernettet, og sentralt på Birketveit er det nå 70 husstander som kan få mulighet til å koble seg opp på fibernettet, sier Uberg.

SKOGKOMMUNE: Innbyggere på Birketveit kan snart bli de første til å få fibernett i Iveland. Her fra et annet sted i kommunen. Foto: Arkiv

Få møtte opp

Onsdag i forrige uke holdt Evje-baserte Agder breiband et informasjonsmøte for innbyggerne om hvilke løsninger de kan kjøpe – uten at et overveldende antall beboere møtte opp.

— Rundt 30 personer kom. Noen av de aktuelle beboerne, og noen andre som var interessert i å høre mer, sier Finn Terje Uberg.

Dersom over 50 prosent av de aktuelle husstandene melder sin interesse, går Agder breiband i gang med å bygge ut.

— Dette vil for mange være en investering i eget hus, sier Uberg.

Cato Christensen er selger hos Agder Breiband, og skal nå gå dør til dør for å selge abonnementer.

— Oppmøtet var som forventet, med god stemning og mange som var interessert i oppkobling. 25 mbit/s er det minste de kan få, og med fiber kan man også få langt hurtigere nett, sier han.

Langsiktig investering

Daglig leder av Agder breiband, Toralf Nyheim, sier til Fædrelandsvennen at utbyggingen foreløpig er på prosjektstadiet, men at en slik utbygging koster mellom 20.000 – 30.000 kroner til hver husstand.

— Dette er ikke raske penger for oss. En oppkobling koster kunden 3000 kroner, også kommer våre ulike tilbud for nett, telefoni og tv i tillegg.

Ifølge Nyheim bygges fiber ut i stadig større grad på Sørlandet.

— Inne på Agder er vi en stor aktør, mens andre selskaper som Telenor og Los tar for mye av utbyggingen langs kysten, sier han.