— Agder politidistrikt er orientert om at vedkommende er pågrepet i Tyrkia. Vi har opplysninger om at han er tatt med 17 kilo tabletter, sier Leif Vagle i Agder-politiet til NRK Sørlandet.

UD følger saken

Pressevakt i Utenriksdepartementet, Eskil Grendahl ivertsen, sa dette til Fædrelandsvennen lørdag kveld:

— Vi er kjent med at en norsk borger er arrestert i Tyrkia. Utenrikstjenesten har vært i kontakt med vedkommendes pårørende og vi er informert om at han har fått oppnevnt en lokal offentlig forsvarer.

Det er dagbladet.no som skriver om saken lørdag. Austegden skal være arrestert i den den tyrkiske byen Cesme.

Han har sittet varetektsfengslet siden midten av oktober.

Million-verdi

Ifølge avisen i Oslo ble 33-åringen stoppet på grensa mellom Hellas og Tyrkia i det som lokale medier beskriver som en koordinert politiaksjon der flere lands politietater deltok.

Lokalt skrives det at politi og tollvesen fant omkring 16 kilo metamfetamin i bilen til austegden. Familiemedlemmer av mannen sier til Dagbladet at det ikke var metamfetamin han smuglet, men beroligende piller. Beslaget skal ha en verdi av 1,8 millioner tyrkiske lira, eller 5,4 millioner norske kroner.

Dyreavføring

To narkotikahunder skal ha greide å lukte dopet, selv om det var dekket av dyreavføring.

En annen mann fra Aust-Agder var med i bilen, men han klarte å rømme i en ferje da tollvesen og politi nærmet seg bilen, melder NRK Sørlandet. Ingen vet nå hvor denne personen befinner seg.

Det er uklart hvor i Norge de to sørlendingene skulle med narkotikaen, men det antas at i hvert fall deler av det skulle til Sørlandet.

Fulgte bilen

Ifølge NRK har politiet visst om smugleruten i lengre tid. Bilen skal ha blitt fulgt helt fra Aust-Agder til Irak og tilbake til grensen mellom Hellas og Tyrkia.

Dagbladet melder at 33-åringen skal ha det svært tøft i fengsel. Han skal ha forsøkt å komme i kontakt med den norske ambassaden i Tyrkia, uten hell. Han skal i et brev ha fortalt at han har hatt hjerneblødning.