Tirsdag vedtok oppvekststyret å stanse alle nyetableringer og reetableringer av familiebarnehager i Kristiansand.

Det er 30 private familiebarnehager i Kristiansand, med totalt 285 barn i aldersgruppa 1-5 år, selv om tilbudet i utgangspunktet bare var ment for barn mellom ett og tre år.

Uten godkjenning

Dårlige tilbakemeldinger, som Roth refererte til, handler blant annet om at familiebarnehager er solgt videre til nye eiere, uten at de nye eierne er blitt godkjent, og uten at den nye virksomheten er blitt vurdert som nødvendig av kommunen. Alle nye virksomheter skal godkjennes.

I innstillingen peker oppvekstdirektør Arild Rekve på at familiebarnehagene i Kristiansand ikke deltar i utviklingsprosjektet FLiK, som skal få til et bedre samarbeid om barn i kommunen.

Og når kommunen tilbyr kveldsmøter med aktuelle faglige temaer og kurs/samlinger som tilbys ordinære barnehager, deltar under halvparten av familiebarnehagene.

Avvik

Offentlige tilsyn har dessuten avdekket mangler og avvik på det rent bygningsmessige.

— Jeg ante ikke at det var så mange, og jeg skulle gjerne ha lagt ned noen av dem. Men det er visst umulig. Vi har trolig mange familiebarnehager uten den nødvendige pedagogiske kunnskapen og erfaringen, sa Aps Else Tellefsen.

Beholde noen steder

KrFs Irene Solli tok til orde for å beholde dagens ordning med anledning til å søke i hvert enkelt tilfelle.

— Dette er et tilbud som er lovregulert, det er en ordning som ble iverksatt for å løfte dagmammatilbud, og det er lagt en list for kvaliteten. Det stilles spørsmål ved kvaliteten i familiebarnehagene og det skal vi gjøre, sa hun.

Men hun mente at det noen steder, helst i grisgrendte strøk, fortsatt kan være behov for familiebarnehager, og at det fortsatt burde være åpning for at det kan etableres.

Enig med politikerne

Leder av Private barnehager i Kristiansand, Thore Aas, er enig med politikerne i at det bør bli større fokus på pedagogtetthet og kvalitet i familiebarnehagene.

— Vi ser at pedagogdekningen er mye lavere i familiebarnehager enn i ordinære barnehager. I tillegg gis det dispensasjoner fra kravene om å ha pedagog, det er helt klart uheldig, sier Aas.

Også Utdanningsforbundet i Kristiansand støtter vedtaket, som ble fattet med et flertall på 7-2. ## - Ødeleggende vedtak

— Vi har drevet familiebarnehage i 13 år, og har alltid hatt strålende fornøyde foreldre, sier Dag Arve Eftevaag, som har ti barn i sin familiebarnehage på Ronatoppen i Kristiansand.

Han er svært kritisk til oppvekststyrets vedtak.

— Vi har nylig byttet fra privat eierskap til aksjeselskap. Blir dette betegnet som ny godkjenning selv om det er samme eiere, vil det kunne bety kroken på døra for oss fordi vi risikerer å ikke få fornyet godkjenningen. Vedtaket er ødeleggende for alle som driver familiebarnehage, sier Eftevaag.

- Ønsker små enheter

Han kaller det bevisst politikk fra kommuneadministrasjonens side.

- Hva legger du i det?

— Kommunen vil ha store enheter, det er enklere for dem å håndtere. Mange foreldre ønsker det motsatte, spesielt foreldre med små barn, sier han.

Eftevaag sier det ikke er lenge siden de tok på seg store kostnader for å etterkomme en rekke nye pålegg, om blant annet ventilasjon.

- Hvorfor oppfattes familiebarnehager som et så dårlig tilbud av både administrasjon og politikere?

— Jeg tror det er historisk begrunnet. Da Kristiansand hadde stort behov for barnehageplasser, vokste det fram mange familiebarnehager, med god hjelp av kommunen. En del av disse skulle kanskje ikke vært etablert, men jeg har inntrykk av at de ikke fins lenger. De som er igjen er stort sett veldrevne med fornøyde foreldre og barn.