Avdelingsleder Arne Thomassen ved DPS Strømme innrømmer at det er forskjellig inntakspraksis i Kristiansand, Mandal og Arendal for pasienter som trenger psykiatrisk hjelp. Foto: Steinar Vindsland

50 prosent av alle henvisninger om psykisk helsehjelp ble avslått i Kristiansand i løpet av årets første sju måneder. I Mandal ble 27 prosent avslått, viser en tilsynsrapport fra fylkesmannen i Vest-Agder.

Begge avdelingene hører inn under Distriktspsykiatrisk senter (DPS) Strømme i Kristiansand, som er en avdeling i Klinikk for psykisk helse ved Sørlandet sykehuset.

Slo alarm

Almennlegeforeningen i Kristiansand slo alarm i et brev fra februar 2013, med blant annet følgende formulering:

«Det syntes å være en utbredt erfaring at selv der fastlegen ganske spesifikt ber om råd og hjelp til adekvat utredning, diagnostikk og behandling på uavklarte pasienter, blir henvisninger avvist med svært mangelfull begrunnelse.«

Brevet var ført i pennen av Hovedtillitsvalgt for legene i Kristiansand kommune, Ole Strand:

— I min praksis opplever jeg ikke at noe er forandret siden den gang, sier han.

Les også:

Bekymringsmelding

På bakgrunn av den og flere andre bekymringsmeldinger gjennomførte fylkesmannen i år tilsyn. Rapporten dokumenterer store forskjeller i inntakspraksis og avslag på henvisning til poliklinisk behandling.

«Ulik praksis mellom to poliklinikker i samme helseforetak kan medføre at pasientens bosted blir avgjørende for om pasienten får et tilbud fra spesialisthelsetjenesten eller ikke», skriver fylkeslege Kristian Hagestad i rapporten.

Den konkluderer med at det ikke fins dokumentasjon på at det er gjort en individuell vurdering av hver enkelt pasient i alle saker, og at avslagsbrevene i stor grad er standardiserte med lik ordlyd.

Dessuten fins det ingen klagesaker i DPS Strømme. For dersom pasienten benytter sin rett til å prøve på nytt, i en ny henvisning, regnes det ikke som en klage, bare en ny henvendelse.

Svekket rettssikkerhet

Det kan i følge fylkesmannen svekke pasientenes rettssikkerhet hvis pasienten får avslag. For da fins det ikke dokumenter med begrunnelser man kan klage over. Klinikken fører heller ikke notater over hvilke vurderinger som ligger til grunn for avslaget.

Det er jo fullstendig bak mål at det ikke føres vurderingsnotater, jeg blir nesten stum, jeg kan ikke skjønne at det går an.

— Det er jo fullstendig bak mål at det ikke føres vurderingsnotater, jeg blir nesten stum, jeg kan ikke skjønne at det går an, sier Svein Simonsen, leder i fylkeslaget av Mental Helse, og tidligere helse- og sosialdirektør i Kristiansand. Han er kjent med påstander om ulik praksis, men kjente ikke til tilsynsrapporten.

— Det er en villet endring at flere moderate til lettere psykiske lidelser skal behandles i kommunene, men vi er bekymret for at en stor gruppe pasienter ikke får behandling på grunn av ulik inntakspraksis ved sykehusets avdelinger, og at sykehuset avviser henvisninger uten at det fins tilbud på kommunalt nivå, sier han.

Også ved DPS Aust-Agder har fylkesmannen påvist at henvisningspraksisen skiller seg fra Kristiansand og Arendal. Derfor har fylkeslege i Aust-Agder Anne Sofie Syvertsen sendt brev til sykehusdirektør Jan-Roger Olsen for å få sykehuset til å gjøre noe med dette, og rapportere tilbake i neste møte mellom sykehuset og fylkesmennene på Sørlandet.

Les også:

— Vi tenker relativt likt

Avdelingsleder Arne Thomassen ved DPS Strømme forstår ikke helt hvorfor det er så stor forskjell i praksisen for inntak og avslag.

— Vi tenker relativt likt, det har vi dokumentert ved å simulere internt på forskjellige diagnoser. Derfor er det ikke lett å forstå hvorfor disse forskjellene oppstår, sier han.

Han har vært klar over forskjellene i inntakspraksis mellom Kristiansand og Mandal.

— En av forklaringene kan være at Mandal er mindre enn Kristiansand, og at de som jobber der kjenner de som henviser bedre enn vi gjør. Dessuten er det større forbruk av psykiatriske helsetjenester generelt i Mandal.

— Men det at dere ikke registrerer noen klager eller skriver ned vurderinger som ligger til grunn for avslag, er det av ny dato?

— Vi har nok alltid hatt forbedringspotensiale på dokumentasjon. Men vi skal rette på dette, og arbeide for å finne ut hvorfor forskjellene er som de er, sier Thomassen.

Les også: