Avdelingsdirektør i Norsk pasientskadeerstatning, Anne-Mette Gulaker Foto: NPE

— Dette er en tragedie for disse mennene og deres pårørende. Dette er feil som ikke skulle skjedd. Vi vet at hvis disse mennene hadde fått stilt riktig diagnose og fått riktig behandling tidligere, hadde de hatt en bedre sjanse til å bli friske, sier avdelingsdirektør i Norsk pasientskadeerstatning, Anne-Mette Gulaker, ifølge en pressemelding.De siste fire årene har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) gitt medhold i 89 saker der menn er blitt feilbehandlet etter kreft i kjønnsorganer.

Av de 89 sakene, har åtte menn dødd og 25 av mennene har fått en forverret prognose av sykdommen, som følge av feilbehandlingen.

En oversikt fra NPE viser at fire av disse mennene kom fra Vest-Agder, mens én kom fra Aust-Agder.

Prostatakreft

78 av disse sakene gjelder prostatakreft. De andre krefttypene er kreft i testikler (ni stykker) og i penis (to stykker).

— Utilstrekkelige undersøkelser og manglende evne til å følge opp symptomer på disse krefttypene, fører i mange tilfeller til at kreftdiagnoser dessverre blir stilt for sent. Resultatet for disse mennene blir et forlenget sykdomsforløp og i noen tilfeller forkortet levetid, sier Gulaker.

En av årsakene til feiloperasjoner kan være at for mange menn tar en såkalt PSA-test. Denne gir indikasjoner på at man kan ha prostatakreft, men er ikke presis.

Ereksjonssvikt

— Noen menn som egentlig ikke hadde trengt det, blir operert for prostatakreft. Og vanlige komplikasjoner ved operasjon er ereksjonssvikt og urinlekkasjer, sa strategidirektør i Helsedirektoratet, Kjell Magne Tveit til Fædrelandsvennen 7. november.

Helsedirektoratet og Kreftforeningen har samarbeidet om en informasjonsbrosjyre som slår fast at to av tre menn med litt for høye verdier, ikke har kreft («falsk positiv test»). For å unngå ett dødsfall, må 48 som egentlig ikke hadde trengt behandling, likevel behandles.