Bækkelund og Gundersen går i tredjeklasse på Møglestu videregående skole. De forteller om en skolehverdag der det alltid er noen å låne smertestillende av.

— Det er alltid noen som har Paracet i sekken, sier Bækkelund.

Jentene bruker det ikke ofte selv, men kjenner flere som tar i overkant mye.

— Jeg tar det kun hvis det er alvorlig. Vi har flere venninner som tar det sikkert flere ganger i uka, sier Gundersen.

Undersøkelsen gjort for Apotekforeningen i fjor stemmer med jentenes erfaringer. Der kommer det frem at én av tre jenter mellom 15 og 24 år har brukt Paracetamol, et legemiddel brukt som smertestillende og febernedsettende, den siste uka. Samme andel har alltid smertestillende med i veska. Samme andel har alltid smertestillende med i veska.

Kan få hodepine som følge av smertestillende

Siv Skarstein, forsker ved Høgskolen i Oslo, skriver doktorgradsavhandling om unge storforbrukere av smertestillende, og har funnet ut at hyppig bruk ikke er risikofritt.

– Storforbrukere av smertestillende har generelt mer smerter, lavere selvtillit, høyere skolefravær og sover dårligere, sier Siv Skarstein. Foto: Sonja Balci

— Du kan få leverskader, og flere får medikamenthodepine (hodepine som opptrer på grunn av langvarig bruk av smertestillende, journ.anm.). Det er interessant at de bruker smertestillende for å dempe en hodepine som da kan være forårsaket av nettopp de smertestillende medikamentene, sier Skarstein.

De to venninnene på Møglestu tror ikke det vanlig å tenke på ulempene.

- Mange gidder nok ikke å holde ut smerten når svaret ligger i skuffen eller sekken. Jeg tror ikke folk tenker konsekvenser, sier Bækkelund.

Siv Skarstein sier man ikke bør overskride døgndosen, som er på en-to tabletter opptil tre ganger i døgnet, og mener man kun bør bruke det hvis man har akutt smerte eller feber.

— Hos en vanlig, frisk ungdom er det rart hvis det er behov for å bruke smertestillende medikamenter flere ganger i måneden, sier hun.

- Det er ikke godterier vi snakker om

Skarstein vil at ungdom skal få mer opplæring om medikamentene.

NTB Scanpix

— Saklig informasjon om smertestillende medikamenter bør inn i utdanningen. Det er naturlig at helsesøster underviser om dette temaet på foreldremøter og i skoletimer, sier hun. - En pakke Paracet som du kjøper i kassa på Rimi på samme måte som en pakke tyggis, er en alvorlig, helseskadelig dose. Det er ikke godterier vi snakker om, sier Skarstein.

Gir ikke ut smertestillende

— Jeg er utrolig overrasket over hvor mye paracet-bruk det er blant unge. Vi gir det ikke ut, så det er noe de har med hjemmefra eller kjøper selv. Her må de voksne ta ansvar, sa Aina Kjær, avdelingsleder for skolehelsetjenesten i videregående skole, under en ungdomskonferanse i Kilden onsdag.

Helsesøster ved Kvadraturen videregående skole, Kari Horrisland, sier det nylig ble gitt et informasjonsskriv om smertestillende til alle videregående elever i Kristiansand.

— Vi så en tendens der flere brukte det daglig. Jeg tror det ligger høyt oppe hos de fleste helsesøstre å informere om konsekvensene, sier Horrisland.

Dobbelt så mange henvendelser om Paracetamol-forgiftning

I løpet av de siste ti årene har antall henvendelser om forgiftning med Paracetamol økt med 95 prosent hos Giftinformasjonen.

Hilde Steinsland ved VitusApotek Elefanten sier de alltid forsøker å gi kunder gode råd og veiledning når de skal ha smertestillende medikamenter.

— Vi har sett på om henvendelsene til giftinformasjonen kan reflekteres i antall alvorlige hendelser eller dødsfall knyttet til Paracet-bruk, men vi finner ingen sammenheng, sier Sigurd Hortemo, overlege i Statens legemiddelverk.Han sier de er usikre på hva som er grunnen til den markante økningen.

— Det har vært en stadig økning både i Norge og Sverige, men vi vet rett og slett ikke helt hva det kommer av, sier Hortemo.

I 2003 ble det for første gang mulig å kjøpe smertestillende i dagligvarebutikkene. I dag skjer omtrent halvparten av reseptfritt salg i butikkene. Salg av reseptbelagte pakninger har økt de siste årene, mens andelen reseptfrie pakninger gradvis har gått ned.

Selvpåført forgiftning

Henvendelser om Paracetamol blant ungdom dreier seg i stor grad om selvpåførte forgiftninger. Disse henvendelsene har økt kraftig de siste årene. I fjor var det ti ganger så mange jenter som gutter, som henvendte seg til Giftinformasjonen på grunn av selvpåført forgiftning med Paracetamol.

For å kjøpe legemidler i butikk må man være 18 år gammel. På apotek er det ingen aldersgrense, men mindreårige skal få veiledning og råd ved kjøp av smertestillende.

Hilde Steinsland ved VitusApotek Elefanten sier de alltid forsøker å gi veiledning når kunder skal ha smertestillende medikamenter.

— Vi prøver så godt vi kan å kartlegge smertene og gi god veiledning når folk skal ha smertestillende, og da spesielt til de unge. Vi har blant annet en brosjyre som kartlegger hvilke medikamenter som passer til hvilke smerter, sier Steinsland.