BYGGEKLART: Her på den gamle tomten til Marnar Bruk på Sanden i Mandal planlegger Per Birkeland 105 leiligheter. Han er utålmodig og var villig til å betale kommunen for fortgang i saksbehandlingen. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL/SANDEN: – Det var ugreit og jeg følte dette kunne bli oppfattet som et forsøk på å kjøpe seg til bystyrebehandling. Så det ble avvist, sier ordfører Tore Askildsen som fikk forespørselen fra Birkeland.

Det dreier seg om et av Mandals største prosjekt noensinne: Byggingen av 105 leiligheter på Sanden, som ligger midt i sentrum. Prosjektet heter Marnar brygge og kommer opp på tomten til tradisjonsrike Marnar Bruk.

Siste gangsbehandlingen av reguleringsplanen skulle opp i bystyret 7. februar som den eneste saken.– Fordi det bare stod én sak på kartet, bestemte jeg at bystyret skulle avlyses. Det koster mye å avvikle et slikt møte, opp mot 100.000 kroner med godtgjørelser og kost, forteller Askildsen.

Avlysning av bystyremøtet ville betydd at reguleringssaken hadde blitt utsatt til neste møte fire uker senere. Det orienterte ordføreren Birkeland om.

Tilbød penger

– Han tilbød seg da å betale for avviklingen av møtet, sier Askildsen, som straks følte at noe slikt var problematisk, og at det kunne bli oppfattet som om Birkeland prøvde å kjøpe seg til politisk behandling av egen sak.

– Korrupsjon altså?

– Det var i alle fall i grenseland for det akseptable, sier Askildsen.

Blir møte likevel

Nå blir møtet likevel avviklet og da på dugnad. Høyres bystyrerepresentant Ole Guttorm Ihme har tatt initiativ til at 7. februar-møtet skal gå av stabelen uten at representantene tar seg betalt.

– Jeg har snakket med Birkeland og forstår at utsettelsen var problematisk for ham. På egenhånd kom jeg på ideen om at bystyret burde kunne møte gratis, sier Ihme.

Han er overhodet ikke enig i at dette framstår som om politikerne lar seg diktere av en næringslivstopp.

– Nei, slett ikke. Dette var et møte som var berammet, avlyst på grunn av at det bare var én sak og for å spare kommunen for noen kroner, sier Ihme.

– Ble du presset av Birkeland til å foreslå dette?

– Nei, nei. Dette var noe jeg selv kom på, og foreslo for egen partigruppe som var positiv.

Dermed tok Ihme kontakt med de fleste gruppelederne i bystyret, og alle sa ja til å møte opp gratis.

– Jeg skjønner at noen kan stusse over saken, men det handler også om å være forutsigbar overfor næringslivet. Bystyremøtet var jo i utgangspunktet berammet, sier Aps gruppeleder Åse Lill Kimestad.

– Ettersom dette møtet alt var planlagt og flertallet av gruppelederne ønsket en slik dugnadsløsning, støttet jeg det, sier ordføreren. Men han er ikke helt komfortabel med situasjonen, og skjønner at andre kan stille spørsmålstegn ved integriteten til bystyret.

– Dette må uansett være et engangstilfelle, understreker Askildsen.

– Ikke korrupsjon

Per Birkeland bekrefter at han var villig til å betale 100.000 kroner for å få bystyremøtet avviklet, men avviser blankt at dette er forsøk på korrupsjon.

– Slett ikke. Dette var et møte som var berammet og som vi var lovet skulle behandle reguleringsplanen. Når møtet så ble avlyst, med begrunnelse i dårlig økonomi i kommunen, tilbød jeg meg å betale utgiftene. Det handler om siste runde av reguleringsplanen slik at vi kan starte byggingen. Det koster oss masse penger for hver dag dette utsettes, sier Birkeland, som nå håper å kunne stikke spaden i jorda og starte byggingen over påske.

— Vel å merke om planen godkjennes i bystyret, sier Birkeland.

Han er godt fornøyd med at det nå likevel blir bystyremøte og at politikerne gjør det helt gratis.