Utbyggingen av laksetrappene i Kvåsfossen er i rute. Snart vil også de ni cm. tykke glassveggene være på plass, orienterer byggeleder Arnt Nøkland og enhetsleder Odd Arve Kvinnesland i Hægebostad. Foto: Roar Greipsland
Nede i vannkanten til venstre i bildet ses vanninntaket som er sprengt inn i fjellet. Foto: Roar Greipsland
I alt 54 betongterskler er støpt inne i tunellen. Gangveien er en inspeksjonsvei, og blir ikke åpen for publikum når vannet slippes ned gjennom laksetrappa. Foto: Roar Greipsland
Odd Arve Kvinneland, Trond Rafoss og Arnt Nøkland i bassenget som snart fylles med vann og svømmende laks. Bak glassveggene kan publikum få innsyn til villaksen som vil oppover Kvåsfossen. Foto: Roar Greipsland
Her er den 70 meter lange inngangen inn til publikumsområdet for laksetrappa. Planen er også å bygge et informasjonssenter i tilknytning til storsatsingen i Kvåsfossen. Foto: Roar Greipsland
14. juni skal alt være klart, lover enhetsleder for plan og drift, Odd Arve Kvinnesland i Hægebostad kommune. Foto: Roar Greipsland

— Dette blir et fyrtårn for både Lyngdal og Hægebostad kommune. Det finnes ikke maken til dette i hele Norge, sier

enhetsleder for plan og drift i Hægebostad, Odd Arve Kvinnesland.

Laksetrappa er en kunstig innretning, hvor fisken svømmer i avsatser oppover elva. Trappene lages for å få laks og ørret til å vandre høyere opp i vassdrag for å gyte, og trappa er sprengt inn i en tunell i fjellet ved siden av selve fossen. Fra åpninger i fjellet ledes vannet ned gjennom laksetrappa.

Plass til klasser

— Selve trappa er 220 meter lang og har en stigning på 20 meter, forklarer prosjektleder Arnt Nøkland.

Publikum må gå inn i en 70 meter lang tunell i fjellet, hvor de kommer til selve «kinosalen» hvor laksen kan ses i en stor kulp på vei oppover trappene. Hele skoleklasser kan få plass inne i fjellhallen ved glassveggene.

— Her har vi fire store glassvinduer, det største av dem er tre meter langt, sier Nøkland.

Gammel idè

— Ved å lage en laksetrapp inne i fjellet ved fossen, får vi for det første en lengre laksestrekning, vi får næringsutvikling og en attraksjon både for turister og fastboende, mener Kvinnesland.

Prosjektet er Sørlandets eneste laksetunell, om det ikke er landets lengste.

— Her i Ranaelva har vi en tunell på sammenhengende 385 meter, humrer Steinar Høgås i Rana Jeger og fiskeforening i Nordland.

Allerede i 2002 ytret elveeierlaget nord for Kvåsfossen ønske om å bygge laksetrapp for å få fisken oppover i den nordligste delen av Lygna-vassdraget. Etter en del runder i stat og fylke ble det etter hvert gitt tillatelse i den fredede fossen. Direktoratet for naturforvaltning så også på næringsutvikling som en viktig grunn for å tillate inngrepet. Men ideen om å bygge trapp i fossen kan være påtenkt så langt tilbake som 100 år.

Store muligheter

— Utbyggingen vil gi store muligheter for laksefiske nord for fossen. Grunneierne vil dermed få mulighet for å tjene på laksefisket i denne delen av Lygna, sier Kvinnesland.

Laksen ønskes velkommen i trappa av klima- og miljøminister Tina Sundtof under åpningen 12. juni. Parkeringsplass til 40-50 biler og noen busser skal på plass, og etter hvert vil det også bli bygget et eget besøkssenter i tilknytning til anlegget.

— Vi jobber med utformingen av bygget, og så må vi på plass finansieringen etterpå. Målet er få til noe til sommeren 2015, sier Osvald Egeland i grunneierselskapet «Kvåsfossen eiendom».

Flere vil tjene

— Vi har som mål å stimulere til verdiskapning gjennom verneområdene i Listerregionen, sier Trond Rafoss i Sørnorsk kystnatur. Han mener næringsutviklingen for mange grunneiere i området vil skyte fart. På sikt vil antall lakseyngel i elva bli langt større, og mange kan legge tilrette for laksefiske og salg av fiskekort.

Prosjektet med laksetunellen koster rundt 14 millioner kroner, og er et gedigent spleiselag mellom Lyngdal og Hægebostad kommuner, Vest-Agder fylkeskommune, Sørnorsk kystnatur, elveeierlaget, Listerfondet og tre banker.