Brukerrepresentant ved Sørlandet sykehus og leder for Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse (LPP) i Vest Agder, Borghild Spiten Mathisen, er fornøyd med sykehusets arbeid for å tilby medisinfrie tilbud. Foto: Thomas Hegna

KRISTIANSAND: — Vi intensiverer innsatsen for å legge til rette for medisinfrie tilbud, sier fungerende klinikkdirektør ved Klinikk for psykisk helse ved Sørlandet sykehus, Vegard Øksendal Haaland til Fædrelandsvennen.

— Dette er en veldig positiv utvikling, sier brukerrepresentant ved Sørlandet sykehus og leder for Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse (LPP) i Vest Agder, Borghild Spiten Mathisen, som har vært med på å utarbeide en handlingsplan for arbeidet.

Krever tilbud

Både helse- og omsorgsminister Bent Høie og Helse Sør-Øst krever at sykehusene skal tilby pasienter behandling uten å bruke medisiner. Hvis det er helsemessig forsvarlig, skal pasienten kunne nekte medisinering.

— Det er ingen tvil om at mange medisiner har bivirkninger som er veldig alvorlige, og da er det riktig at sykehuset dreier mer mot medisinfrie tilbud, sier Spiten Mathisen.

Det er innført et nytt begrep: «Samvalg». Det innebærer at dersom pasienten ikke ønsker medisinering, skal behandleren sammen med pasienten se på hvilke alternativer som fins, og så skal man bli enige om veien videre.

Ikke alltid lett

— Det er ikke alltid like lett, det fins fortsatt behandlere på sykehuset av den gamle skolen, som helst tyr til medisinering, sier Spiten Mathisen.

Helse Sør-Øst gjennomfører en kartlegging av hvor langt sykehusene i regionen er kommet med dette arbeidet. Til høsten skal det vedtas å opprette to avdelinger som utelukkende skal tilby medisinfri behandling. Sørlandet sykehus har bestemt at det ikke skal ha en egen avdeling men at tilbudet skal gjelde hele klinikken.

— Vi vil at alle pasientene som kommer til vår klinikk skal få tilbud om å velge bort medisinering, dersom det er helsemessig forsvarlig, sier Øksendal Haaland.

Langsiktig

Han sier dette er et langsiktig arbeid, fordi det har vært tradisjon å bruke medisiner i mange sammenhenger.

Spiten Mathisen peker særlig på fordelen medisinfrie tilbud kan ha for unge og såkalt «nysyke»; de som trenger behandling for første gang.

— 60-70 prosent av nysyke kommer inn med amfetaminutløste psykoser. De trenger ikke medisiner, de trenger omsorg og trygghet, sier hun.

I en handlingsplanen til Sørlandet sykehus står det at det både skal gjennomføres systematisk kompetanseheving blant ansatte, og systematisk sjekk av resultatene.

— Der er vi ikke i mål, innrømmer Øksendal Haaland og forteller at sykehuset ennå ikke har oversikt over hvor mange som faktisk får medisinfri behandling.

I handlingsplanen legges det også vekt på å jevnlig sjekke om pasientene går på medisiner som ikke har virkning, eller som de burde sluttet med. Også her har sykehuset et arbeid å gjøre.

— Hva er alternativet til medisiner?

— Det kan være musikkterapi, trening, turer i skog og mark, kontakt med dyr og andre former for dagtilbud, sier Spiten Mathisen.

Hun er svært fornøyd med innsatsen Sørlandet sykehus har lagt ned for å få til dette.

— Bare for tre-fire år siden var holdningen en helt annen, sier hun.