— Vi får veldig mye henvendelser på veps akkurat nå. Vi fjerner to-tre bol hver dag nå på sommerstid. Vi har fått noen telefoner fra folk som er bekymret. I fjor fjernet vi et par vepsebol i uka, sier Øystein Larsen, innhaver av Skaderyroppsynet, Kristiansand.

Firmaet dekker hele regionen. Ifølge Larsen startet vepsehenvendelsene i slutten av juni. Flest telefoner får han fra personer i området mellom Kristiansand og Flekkefjord. Larsen regner med at tendensene vil fortsette ut august.

Les også:

Vepseår

Ifølge den internasjonale servicebedriften Anticimex, som blant annet arbeider med bekjempelse av skadedyr er veps blant de mest utbredte skadedyrene på Sørlandet akkurat nå.

— Vepsen har høysesong i august, men det har allerede begynt. Jeg har en oppfatning om at det er mer veps i år enn i fjor, generelt de fleste steder i landet, sier Stein Norstein, skadesjef i Anticimex.

Skadedyreksperten registrerer at det er mye veps omtrent annet hvert år.

— Jeg ser ikke bort fra at vi i år kan få dobbelt så mange oppdrag med å bekjempe veps sammenlignet med i fjor, sier Norstein.

Normal trafikk på legevakta

Legevakten i Kristiansand har siden mai i år fått omtrent 25 henvendelser på folk som er blitt stukket av veps.

— Så det er i hvert fall et par i uka, men, det er ikke sånn at folk renner ned dørene. Både vepsestikk, og mistanke om andre bitt av insekt, er en relativt vanlig diagnose hos oss, sier doktor Tim Haynes, ved legevakten i Kristiansand

Doktoren har ikke noen oppfating at det er en økning fra tidligere år.

— Det er ikke mitt inntrykk at det har vært mer enn det som er vanlig i sommermånedene. Vi har hatt et par tilfeller hvor det har dreid seg om mer enn lokale reaksjoner. Disse har vært til dels alvorlige. I disse tilfellene har pasientene fått en allergisk reaksjon av bistikkene.

Væravhengig

Ifølge skadedyreksperten i Anticimex er været avgjørende for hvor utbredt vepsen blir.

— Er våren våt og kjølig, kommer vepsene sent i gang med bolbyggingen. Blir våren og sommeren varm og god, blir det også ekstra mange veps, sier Norstein.

Folkehelseinstituttets statistikk over vepsebekjempelser i perioden 2007 - 2013 bekrefter de regelmessige svingningene. 2012 var et rekordår, da ble det foretatt over 3000 bekjempelser av stikkveps.

Vepsestikk kan være svært smertefullt, men det er sjelden farlig siden det kun avgis små mengder gift i et stikk, skriver folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Livstruende

Ifølge nettstedetSinnetsHelse dør 1-2 mennesker hvert år i Norge på grunn av vepse- eller bistikk. Dette er gjerne personer som lider av en meget sterk vepse/biallergi og som ikke har rukket å få behandling.

— Vi regner med at mellom 40 og 400 personer her i Norge hvert år får slike reaksjoner på bi- eller vepsestikk. I tillegg har vi alle dem som får lettere allergiske utslag som opphovning og elveblest, sier overlege Per Arve Lier ved Medisinsk klinikk, Ullevål sykehus til SinnetsHelse.

Nå må du sikre deg mot rotter

Juli måned er den beste tiden for å sikre huset mot rotter. Slik gjør du det.— September og oktober er de typiske rottemånedene. Derfor er det viktig å sikre huset sitt nå om sommeren, slik at man unngår å få skadedyret i hus, sier Stein Norstein, skadesjef i Anticimex.

Når man sikrer mot mus og rotter er det ifølge skadedyreksperten en rekke ting man må tenke på.

Blant annet er det det viktig å sjekke at det ikke er sprekker mellom grunnmur og bordkleding. Ventiler som går inn i fjellet må ha har gitter.

Pass på avløp

Bor man i tettbebygde strøk, kan man være eksponert for rotter som bor i kloakken.

— Da er det viktig å passe på at det er rist på alle sluk. I en del tilfeller ser vi at når folk for eksempel skal renovere badet, fjernes vask og toalett uten at avløpet blir tettet slik det bør. Noen bruker kun en kloss eller plastpose. Faren ved dette er at rottene kan komme direkte inn på badet opp fra kloakken. De bosetter seg da ofte under gulvet og inni veggen.

- Forebygg problemet

For å unngå dette er det ifølge han viktig å tette avløpet på en ordentlig måte, og helst bør jobben utføres av en rørlegger.

I kjelleren må også alle åpninger tettes. Har du derimot en krypkjeller i boligen din er det lite du kan gjøre for å holde rottene unna.

— Da klarer rottene seg inn uansett. De graver seg inn i grunnmuren.

Har man først fått rotter i hus, må man kartlegge hvordan de er kommet seg inn, for å bekjempe problemet.

— Gjør man ikke det, og kun fanger rottene ved feller for eksempel, vil rottene komme tilbake innen et halvt til ett år. Det er også viktig å sjekke forsikringen din, i noen tilfeller kan den dekke slikt, sier skadedyreksperten.

Flaggermusplager

Flaggermus er også et skadedyr som Anticimex får henvendelser om fra folk i regionen.

— Det er ikke et hyppig problem, men vi har nylig fått inn henvendelser om dette fra personer bosatt på Sørlandet, sier Stein Norstein, skadesjef i Anticimex.

Anticimex mottar omtrent 20-30 henvendelser om flaggermus-plager i året på landsbasis. Henvendelsene kommer nesten utelukkende på sommerstid.

Formerer seg

Flaggermusene bor gjerne et annet sted på vinteren. De formerer seg i hus på sommerhalvåret, og flytter da inn i hus og hytter i mai, juni.

— Får man flaggermus i hus merker man det som oftest nå i juli og august. Det er da de gjerne får unger, noe som kan gi noe lyd. De blir de værende til høsten, da flyr de videre, opplyser skadedyreksperten.

Kan ikke fjernes

Når flaggermusene har funnet seg en et sted å holde til om sommeren, pleier de å vende tilbake til samme sted i flere år. Flaggermusen er en fredet art, så har man først fått dem i hus må man vente til de flyr sin vei når høsten nærmer seg.

— Når vi blir tilkalt kartlegger vi hvor de holder til, og når de så har fløyet sin vei, tetter vi huset slik at de ikke kommer tilbake, sier Norstein.

- Ikke smittefarlig

Ifølge skadedyreksperten er ikke norske flaggermus farlige å ha i hus.

— Det er ikke påvist smitte i Norge, kun i utlandet. Men, blir man bitt, må man likevel oppsøke lege. Arten pleier ikke å være aggressiv, så dette er unntaksvis. Jeg har ikke hørt om noen tilfeller av folk som er blitt bitt av flaggermus i Norge ennå, men det har skjedd i USA.