— Det begynner å bli så tørt i naturen at det medfører en betydelig brannfare, sier Torbjørn Høiland, vakthavende overbefal i Brannvesenet Sør IKS.

Før sankthans var det så tørt at jordbruksarbeidere fikk driftsbegrensninger. Så kom et lite etterlengtet men kraftig regnvær. På nytt har det vært en langvarig, varm og tørr periode over Sørlandet. Brannvesenet har foreløpig ikke sendt ut forbud, men det begynner å nærme seg grensen.

Man bør ikke kaste sigarettsneiper ut av bilvinduet eller i skogen

Advarer mot engangsgrill

— Vi har selvsagt forbudet mot å brenne bål i skog og mark. I områder med tett skog bør man også la være å grille eller røyke. Skal man bruke engangsgrill bør man finne områder med fjell, for de blir utrolig varme. Man må bruke godt med vann når man slokker dem og ta grillen med hjem. Jeg vil oppfordre folk til å være generelt forsiktige med gjenstander som krever åpen flamme. Man bør ikke kaste sigarettsneiper ut av bilvinduet eller i skogen, sier Høiland.

Lavvoen til Valle Gård barnehage brant ned søndag ettermiddag. Foto: Espen Sand

På Yrs skogbrannindeks har de største byene i Vest-Agder grønn farge, noe som betyr liten fare. Verdiene er tett opp mot betegnelsen «fare». Værmeldingen den neste uka tyder på sol og tørt vær. Verdiene på skogbrannind

eksen kommer til å øke kraftig de neste dagene om ikke regnet kommer. Brannvesenet vil vurdere brannfaren løpende.

Samler brannvesenet

— Vi ønsker ikke å være en gledesdreper, men vi ønsker oss regn nå. Det finnes mye tørr lyng og vissent brunt gress, som lett antennes. Vi støtter oss ikke kun på skogbrannindeksen for de er også andre elementer som spiller inn. Vi vurderer driftsforbud på arbeid i skog og mark. Fortsetter dette været må brannvesenet seg sammen for å vurdere ytterligere restriksjoner, sier Høiland.

Sommeren har vært unormalt bra og skogbrannfare er noe av prisen man må betale, Statsmeteorolog Pål Evensen

På skogbrannindeksen har områdene Froland, Åmli og Gjerstad høyest brannfare i Agder. På landsbasis har Rana i Nordland, som eneste område i Norge, fått betegnelsen «meget stor fare».

Statsmeteorolog Pål Evensen melder om sol og enda mer tørke.

Tørt hele uka

— Denne uka ser meget bra ut langs kysten av Sørlandet. Frem til fredag blir sol og ikke noe nedbør. Det vil sørge for økt skogbrannvare. Sommeren har vært unormalt bra og skogbrannfare er noe av prisen man må betale for det varme og tørre været, sier Evensen i Meteorologisk Institutt.

I helga og utover neste uke kan brannvesenets ønske bli oppfylt.

— Fra lørdag vil temperaturene synke litt og hele landet vil få mer ustabilt vær. Det vil komme noen regnbyger og tordenskrall, men det vil neppe være nok til å dempe skogbrannfaren. Det vil kreve en god del millimeter nedbør. I neste uke ventes flere byger, men slik det ser ut vil Sørlandet få det beste været, sier statsmeteorologen.