Utendørs må vi få lov å røyke, sa Tina Nygård og Jon Helge Augustson som satt utenfor Hos Naboen mandag kveld. Foto: Reidar Kollstad
Jannike Arnesen (t.H) fortalte om røykfrie uteområder i New York, men fikk ikke støtte hos Gry Bille Eriksen. Foto: Reidar Kollstad

— Merkelig du tar dette opp nå, for vi har nettopp snakket om å forby røyking på deler av vårt uteområde. Vi tror kundene vil sette pris på det, sier Albert, eier av Hos Naboen.

Han møter Arnesen på Markens i det hun lanserer sitt forslag om røykfrie uterestauranter for Fædrelandsvennen.

New York

— Jeg har nylig vært i New York. Der skulle man tro alt var lov, men på de aller fleste utesteder var det forbudt å røyke ute. Du måtte gå ut i gaten for å røyke. Det inspirerte meg til å foreslå det samme i Kristiansand.

Folk bør kunne sitte ute å spise, uten å bli sjenert av røyk

— Folk bør kunne sitte ute å spise, uten å bli sjenert av røyk, sier Jannike Arnesen, som fremmer saken i helse- og sosialstyret i Kristiansand kommune tirsdag ettermiddag.

— Vi må først be om en utredning fra administrasjonen, slik at vi får sett på alle sider av dette. Bransjen må også trekkes inn i et samarbeid, men jeg er nokså sikker på at forbud vil være veien å gå. Husk hvor mange som var mot røykeloven. I dag er folk glad den kom. Dette blir på samme måten, tror Arnesen.

Les også:

Forlenge sesongen

Espen Albert tror utelivsbransjen vil se negativt på et forbud mot å røyke ute. Samtidig er han ikke i tvil om at mange vil sette pris på røykfri luft også ute.

— Ved mitt utested tror jeg vi vil tjene på å nekte røyk på deler av uteområdet, kombinert med at vi bygger det mer inne. Da kan vi forlenge utesesongen. Mange ønsker å sitte ute og spise uten røyk. Dette vil komme mer og mer. Jeg er for mye av det Arnesen sier, men er vel mot et forbud, sier Albert, men legger til:

— Jeg var også veldig mot røykeloven. Den er jeg veldig fornøyd med nå.

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr minner om at røykeloven gjelder også ute. Ansatte skal slippe passiv røyking uansett.

— Jeg synes forslaget om røykfrie områder ute, er veldig bra. Om vi må ha et generelt forbud, vet jeg likevel ikke. I dag har vi kontroller sammen med Arbeidstilsynet, og jeg vet det er gitt pålegg til utesteder ved for mye røyk ute, sier Haarr og ber utestedene forsøke. Han tror røykfri uteservering vil være en markedsfordel.

Les også:

— Lufta er for alle

Mandag kveld var det få som satt ute på Herlig Land og Hos Naboen. Felles for dem var at de ikke synes noe om røykeforbud ute.

Hvis folk ikke liker røyk, kan de gå inn å spise eller drikke kaffe.

— Lufta er for alle. Utendørs må man kunne få lov å røyke. Jeg skal forresten slutte nå, sier Gry Bille Eriksen.

Tina Nygård og Jon Helge Augustson sier dette:

— Hvis folk ikke liker røyk, kan de gå inn å spise eller drikke kaffe. Utendørs må vi få lov å røyke.

Begge er fornøyd med røykeforbud innendørs, men de mener det går for langt hvis det også skal nektes utendørs.

Jannike Arnesen er ikke bare opptatt av røykfritt miljø, hun tenker også på rekruttering til røyking.

— Et forbud mot røyking ute på utestedene vil også redusere antall røykere Vi kan innføre et lokalt forbud i forbindelse med tildeling av skjenkebevilling. Enda bedre hadde det vært hvis Stortinget innskjerpet røykeloven over hele landet, sier Arnesen.