Drosjesjåfør Torleif Grosås er negativ til at Vennesla skal slå seg sammen med Kristiansand og flere, og får støtte av kollegaene da Fædrelandsvennen er innom drosjesentralen i Vennesla. Foto: Henrik Ihme
Gerd Pedersen og Jane Holberg i gågata i Vennesla sentrum har imidlertid ingenting imot en kommunefusjon med Kristiansand. - Sammenslåing blir det nok uansett, og jeg er usikker hvor mye dagliglivet vil endres med en sammenslåing, sier Holberg. Foto: Henrik Ihme
Markus Lundevold (t.v.) og Kjell Skarpengland er motstandere av en mulig sammenslåing av kommunene Vennesla og Kristiansand. De frykter større avstand til makta. Foto: Henrik Ihme
Ordfører i Vennesla, Torhild Bransdal (KrF), avventer foreløpig mer om hva en kommunereform vil ha av betydning for oppgavene til kommunene. Her under partiets landsstyremøte i Oslo i fjor. Foto: Henrik Ihme

— En slik kommune vil bli for stor, og det vil bli for vanskelig å bli sett og hørt, er dommen fra Mai Brit Berge, Kristina Hauger og Chris Ola Espebu.

Følg Fædrelandsvennen Vennesla på Facebook!

Fædrelandsvennen treffer de tre ungdommene på kulturhuskafeen i Vennesla sentrum, og alle er enige om at Vennesla i en storkommune med Kristiansand er en dårlig idé.

— Jeg ser ikke vitsen. Kommunene kan jo bare samarbeide ved behov, sier Berge, opprinnelig fra Iveland.

— Det er mange av oss fra Iveland her i Vennesla, og vi kan heller slå oss sammen den veien.

Drosjesjåfør Torleif Grosås er negativ til at Vennesla skal slå seg sammen med Kristiansand og flere, og får støtte av kollegaene da Fædrelandsvennen er innom drosjesentralen i Vennesla. Foto: Henrik Ihme

På drosjesentralen er også Torleif Grosås motstander av en storkommune.— For oss er det ikke noe behov for sammenslåing. Vennesla står godt på egne bein, og vi er store nok, men jeg kan godt forstå en sammenslåing med Iveland. Det ville ikke vært en belastning for oss, sier taxisjåføren.

- Hvorfor ikke se mot Kristiansand?

— Da mister vi for mye. Vi hadde ligningskontor her inntil nylig, men det forsvant til byen. Med en sammenslåing forsvinner alt, og avstanden til tjenester og styre blir større, sier han.

Større

Et stor-Kristiansand vil bety at de sju knutepunktkommunene og 130.000 innbyggere går sammen. Her har ordfører Arvid Grundekjøn (H) i Kristiansand vært åpen på at han ønsker flere kommuner velkommen.

Andre alternativer er at Vennesla blir som nå, med 14.000 innbyggere, eller slår seg sammen med Iveland og deres 1300 innbyggere.Vennesla-ordfører Torhild Bransdal (KrF) er imidlertid opptatt av at debatten lokalt ikke foregriper prosessen som nå føres nasjonalt.

— Nye oppgaver for kommunene kommer ikke fra regjeringen før neste vår. Jeg er foreløpig åpen, og for hver milepæl diskuterer vi dette lokalt. I plan- og økonomiutvalget er vi enige om arbeidet i knutepunktet, og om å være fremoverlente.- Nå må vi først se om kommunereformen blir vedtatt, og jeg håper å være litt klokere etter behandling i Stortinget 18. juni, sier hun.

Åpen

For Torhild Bransdal vil ikke bli dratt inn på hva hun mener om et stor- Kristiansand nå.

— Det er partier og politikere som kommer med utspill om nye kommunegrenser, ikke folkevalgte organer. Jeg er opptatt av å diskutere i avisene, men foreløpig er jeg åpen for alt.

At en potensiell storkommune vil motta 95 millioner kroner i belønning, eller en sammenslåing med Iveland vil innkassere 40 millioner kroner, mener hun er et sidespor.

— Millionene har man i x antall år, og jeg fokuserer ikke på det. Reformen er en strukturendring.

Mindre innflytelse

Over heia til Øvrebø og Skarpengland deler pensjonistene Markus Lundevold og Kjell Skarpengland holdningene i nabobygda.

Markus Lundevold (t.v.) og Kjell Skarpengland er motstandere av en mulig sammenslåing av kommunene Vennesla og Kristiansand. De frykter større avstand til makta. Foto: Henrik Ihme

— Jo større en kommune blir, desto mindre blir den personlige innflytelsen. Jeg tror ikke det blir billigere heller, sier Lundevold, og får støtte av kameraten.- Men det er viktig at vi mener noe, ellers så blir det tvangssammenslåing til slutt, sier Skarpengland.

— Men slik det er nå går det meste til Vennesla her i kommunen, og med en sammenslåing vil vel det meste gå til Kristiansand.

- Må bli konkrete

Høyres gruppeleder Bernt Slettedal mener Vennesla-politikerne ikke kan sitte stille for lenge i båten.

— Vi kan ikke sitte stille for lenge uten å flagge våre synspunkter, og så ende opp med å bli styrt mot noe vi ikke ønsker, sier Bernt Slettedal.

— Vi skal drøfte planen fra regjeringen i neste plan- og økonomimøte i juni, og til slutt forhåpentligvis ende opp med en samlet innstilling. Etter sommeren bør vi kunne være mer konkrete, sier han.Slettedal sier at han fortsatt er i «sonderingsfasen», og at muligheten for at Vennesla forblir alene også er et klart alternativ til stor-Kristiansand eller Iveland.

— Vi hadde vekst i folketallet i fjor, har en god størrelse på innbyggertallet og leverer gode tjenester, sier han.