— Det har vært et langt stykke hit, men da er det svært tilfredsstillende å ha en markering som dette, sier banksjef for Sparebanken Sør i Mandal, Sissel Seljom, og administrerende direktør i Sparebanken Sør, Geir Bergskaug.

Følg FVN Mandal på Facebook!

De to bankene har kjempet om kundene på Sørlandet 189 og 190 år. 1. januar slo de seg sammen, og fikk lagt nesten hele Agder under seg.

Nå er det kun seks kommuner i Agder som ikke har en Sparebanken Sør-filial. Etter fusjonen 1. januar 2014 har banken 40 ekspedisjonskontorer og sysselsetter 489 årsverk.

I Kristiansand, Arendal, Grimstad og nå sist Mandal har bankene fysisk slått seg sammen i samme bygg. Men bare i Mandal har det vært nødvendig med en omfattende renovering og ombygging av lokalene til Sparebanken i gågata.

Tilbake slik det var

Bygget ble bygd i 1936, den gang for å huse Mandal Sparebank. På 1970-tallet ble det bygd om etter datidens byggeskikk.

Fylkesordfører Terje Damman er tidligere ansatt i Sparebanken Sør og hadde æren av å snorklippe åpningen. Foto: Jarle R. Martinsen

— Vi har hatt ønske om å sette fasaden tilbake til slik det var opprinnelig, forteller Seljom.

Under taket har hun 36 ansatte fordelt slik: 18 på personmarkedet, fem på eiendomsmarkedet, fem meglere i Sørmegleren og åtte på kundesenteret som behandler hele Sparebanken Sør.

Ingen sagt opp

Opprinnelig var de to bankene i Mandal rundt 40 ansatte. Ingen har måttet gå ufrivillig. — Noen har gått av med pensjon og noen har skiftet jobb, sier Seljom.

Slik ser dagens bygg til Sparebanken Sør ut i Mandal etter en omfattende restaurering. Bygget ser nå ut som det gjorde da det ble bygget i 1936. Foto: Jarle R. Martinsen

Hun mener at storbanken i Mandal vil bli et kraftsenter for kundene. — Vi vil kunne tilby tjenester innen bank, forsikring og megling under samme tak, sier Seljom.

Bergskaug sier at det naturligvis er færre som er innom banken for å ta ut penger eller betale regninger. Likevel er det mange som liker å møte sin kunderådgiver ansikt til ansikt.

—  Vi fokuserer mer på rådgivning og finansielle tjenester på kontorene våre. De er verdiskapende for både oss og kundene, sier Bergskaug.

Trygg institusjon

En av flere talere under åpningen var ordfører Tore Askildsen. Han er svært fornøyd med den nye banken.

- Vi trenger en trygg finansinstitusjon for å sikre Mandals videre vekst, sa han.

Nils Reidar Christensen var ansatt helt tilbake i 1968 og holdt en tale om hvordan bankvesenet den gangen ble drevet. Foto: Jarle R. Martinsen

Det var en omfattende utredning i sin tid om den nye banken i Mandal skulle flytte inn i Sparebanken Sør-lokalene eller inn i lokalene til Sparebanken Pluss. Nå skal lokalene til Sparebanken Pluss som ligger på torvet selges.Seljom opplyser at det ikke er avgjort hva som skal skje med de gamle kinolokalene som ligger i enden av bygget til Sparebanken Sør. En menighet leier lokalene i dag.

I forbindelse med åpningen delte banken forøvrig ut nær en halv million kroner til lag og foreninger i Mandal.