«Fri oss fra streiken», skriver Blågestad i sin lørdagskommentar og langer ut mot kompromissløse lærere som ikke har et minutt å gi av sine 13 uker ferie for å komme KS i møte og løse konflikten.

I kommentarfeltet på nettet koker debatten, og hun får mest ris:

«Har du ikke innsikt, så la være å skrive slike innlegg.»

«Det blir bare latterlig og teit!»

«Surmulende og humørløs kommentar blottet for vett og vidd!»

«Makan til sludder og svada. »

Men også litt ros: «Du skriver hva de fleste tenker og sier for tida. Utenom lærerne da. »

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Sinna-brev

Utdanningsforbundet i Vest-Agder brukte lørdag formiddag til å fordøye kraftkosten, og fungerende fylkesleder Svein Ove Olsen formulerte sin reaksjon skriftlig. Her er hans svar:

"Det hører med til sjeldenhetene at lørdagskommentaren i Fædrelandsvennen gjør meg trist.

Det er også uvanlig at kulturredaktøren i en stor regionavis bruker halvannen avisside på en subjektiv og kunnskapsløs utblåsing mot en hel yrkesgruppe, en yrkesgruppe som akkurat nå er i en spesielt sårbar situasjon. Jeg har vanskelig for å forestille meg at et ordinært sinna-brev fra Hvermannsen, som jo dette er, ville ha sluppet gjennom debattdesken i Fædrelandsvennen i annet enn sterkt beskåret tilstand.

Imidlertid er ytringsfriheten viktig. Den gjelder også for kunnskapsløse kulturredaktører med dårlige erfaringer.

Vi kommenterer ikke detaljene i innholdet. Dette sure oppstøtet er Blågestads eget, og for oss tjener det ingen konstruktiv hensikt å gå inn i en polemikk rundt det. Utdanningsforbundets argumentasjon på området bør være kjent nå. Imidlertid har vi en saksopplysning:

I Utdanningsforbundet er det et erkjent faktum at streiken har fått næring og kraft fordi det nettopp er de dyktigste lærerne som er drivkraften i opprøret. Det er de dedikerte, pliktoppfyllende, yrkesstolte lærerne som gjennom sin overbevisning om at nok er nok, sørget for et tindrende klart mandat i uravstemningen. Det er dette mandatet Ragnhild Lied forvalter på vegne av oss alle.", skriver Svein Ove Olsen.

Fylkesleder Åse Løvdal er på en lenge planlagt reise til Mallorca for å gifte bort sin sønn, og derfor avskåret fra å kommentere kulturredaktørens kontroversielle utspill.

.

- Vi jobber et årsverk som alle andre mennesker, sier streikegeneral Arnulf Andersen i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

Jobber et årsverk

Streikeleder Arnulf Andersen i Kristiansand er meget knapp med kommentarene:

— Jeg skjønner at kulturredaktøren ikke forstår hva lærerjobben går ut på. Vi jobber et årsverk som alle andre mennesker, og de 13 ukene vi har fri, har vi jobbet inn de andre 39 ukene, sier han.

Blågestad kommer også med skarpe karakteristikker av det hun kaller udugelige lærere.

— Lærere er en kjempestor gruppe, og akkurat som det finnes gode og dårlige journalister, er det også gode og mindre gode lærere. Sånn er det i de fleste yrker, sier Andersen.

Utrolig mye kjeft

Karen Kristine Blågestad, kulturredaktør i Fædrelandsvennen.

Kulturredaktør Karen Kristine Blågestad har fått så hatten passer for sine synspunkter helt siden kommentaren ble publisert fredag kveld:— Jeg har fått utrolig mye kjeft på sosiale medier, men også en del støtte, sier hun.

— Jeg har fått tekstmeldinger fra folk som er glad for at jeg sier det de tenker, men som de ikke tør si selv. Mange opplever debatten som vond og aggressiv, og tre lærere har sendt meldinger og sagt de er enige med meg, men tør ikke like eller dele på nett.

— Det var vel du selv som framprovoserte en aggressiv tone?

— Ja, men lærerne er så følsomme og fulle av indignasjon og forurettethet at det blir et vanskelig landskap å diskutere i. Mitt poeng er å påpeke at i forhold til mange andre har lærere selvstendighet, fleksibilitet og tillit allerede. Og et stort gode i form av samlet fri, ferie og avspasering. Mye av kritikken de retter mot meg er mer kjeft enn motargumenter. Som at jeg er mest opptatt av barnepass. Sånne ting.

Lærerne er så følsomme og fulle av indignasjon og forurettethet at det blir et vanskelig landskap å diskutere i.

Karen Kristine Blågestad

— Var du nødt til å slå så hardt?

— Ja, det står jeg for. Det er også enkelte som mener at avisen aldri burde har trykket kommentaren, og det er jo noe spesielt når det kommer fra representanter for lærerstanden.